Заливни системи у Дреновцу спасли овогодишњи род паприке од суше

У долини Велике Мораве, у Дреновцу код Параћина, готово сва домаћинства гаје паприку на отвореном. Род је солидан, садашња цена такође, мада је, због суше, паприка морала обилно да се залива. У Дреновцу се током бербе одржава и традиционална манифестација „Дани паприке“.

На имању Владице Станојевића из Дреновца у току је шеста берба паприке ове сезоне.

Тренутно се бере Сомборка, а после ње и сорта занимљивог имена – Бело уво. На плантажи од једног хектара је систем кап по кап.

Због ектремно високих температура и сушног лета систем је ваљало укључивати сваки други дан, што наравно поскупљује производњу. Срећом па је вода на само 5, 6 метара дубине.

"Код мене родило, а мислим да је и код других произвђача који су радили како треба родило лепо", каже Владица Станојевић, узгајивач паприке и додаје да је задовољан ценом: "мада прозвођачиме увек је мала цена, купцима велика."

Већи произвођачи паприке жале се да је и поред солидних дневница, доручка и ручка, кафе приде готово немогуће наћи раднике за бербу.

Посао није лак, пуца кичма, а после обилних киша претходних дана блато је и буквално до колена.

"Добар је газда и расадили смо код њега и ето беремо сада",каже сезонска радница Малина Вукадиновић и додаје да може да се заради око пет хиљада.

На овогодишим Данима паприке у Дреновцу Владица је освојио награду за најуређенију парцелу и за најтежу паприку од чак 280 грама, мада сада у пољу има сигурно и тежих. Манифестација се одржава већ петнаестак година у част паприке.

четвртак, 12. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи