Почели "Дани бербе грожђа" у срцу Баната

У Вршцу вечерас почиње највећа, најстарија и најзначајнија привредно туристичка манифестација Дани бербе грожђа. Ово је 66. пут да вршчани заједно са многоборојним гостима прослављају добар род и бербу.

У Вршцу све је спремно да 66. пут заједно крај сезоне великих послова и убирања плодова у виноградима. Гости из земље и иностранства већ пристижу, па се очекују велике гужве у граду јер манифестацију сваке године у просеку посети више од 150.000 гостију.

Виноградарство у Вршцу је једна од најстаријих и најважнијих привредних гана, а Грожђебал један од симбола града и манифестација од посебног значаја за Вршчане. Настала је из некадашњег великог бала којим се почетком 20. века обележавао успешан завршетак бербе грожђа.

Сви традиционални саржаји установљени пре више од пола века и данас су обавезан део грожђебалских дана, тако се овде вино испија на метар, бира се винска лепотица, пеку кобасице, пева и лумпује са тамбурашима до зоре. До данас није се пуно тога променило, јер ту где се додирују Вршачке планине и блага банатска равница, а виногради се простиру на око 1700 хектара, Грожђебал представља једно од обележја града и за Вршчане- омиљену светковину.

Градоначелница Вршца Драгана Митровић позвала је госте да до недеље увече посете тај град.

Вечерас почињу предгрожђебалска дешавања и бира се винска лепотица. Свечано отварање заказано је за петак увече, традиционално уз ватромет, а у недељу одржаће се карневалска поворка и у вечерњим сатима свечано ћемо затворити 66. Грожђебал.

четвртак, 12. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи