Читај ми!

Методом "лажни дечко" предатори вребају жртве трговине људима, коме могу да се обрате

Случај нестале девојке српског порекла у Шпанији само је један од случајева који буди сумњу на трговину људима. Јасмина Крунић из организације за борбу против експлоатације и трговине људима (АСТРА) упозорава на методу под називом "лажни дечко“, којом се често служе предатори у оквиру случајева трговине људима.

Девојка која је, према речима пријатељица и комшија, отишла у Малагу код свог партнера, нестала је у јулу под чудним околностима. Њен партнер тврди да је купила карту за повратак у Београд, за 3. јул, али у тај авион није ушла. Њен нестанак пријављен је Министарству спољних послова, а у потрагу је укључен и Интерпол, потврдила је за РТС пријатељица нестале девојке.

 Јасмина Крунић из организације за борбу против експлоатације и трговине људима (АСТРА) истиче да не може да открива детаље док је случај у току, али прави паралелу са ранијим догађајима код којих је Астра такође реаговала.

Она упозорава на методу под називом "лажни дечко“, којом се често служе предатори у оквиру случајева трговине људима. Метода подразумева навођење жртве на одлазак у иностранство, најчешће под изговором прилике за запослење, након чега следи одузимање документације и успостављање односа контроле.

У таквим ситуацијама жртва може да се обрати дипломатско-конзуларном представништву у иностранству, које ће затим успоставити сарадњу са Астром и другим надлежним институцијама.

Крунић наводи статистику по којој су дипломатско-конзуларна представништва исправно реаговала на сумњиве захтеве својих клијената у најмање тринаест случајева током претходних година.

За многе од њих испоставило се да су жртве неке врсте експлоатације.

четвртак, 12. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи