Адвокатска комора Београда не жели правнике Универзитета Унион – дискриминација или дискреционо право

Одбијајући да их упише у свој Именик адвокатских приправника, Адвокатска комора Београд дискриминише дипломиране правнике приватног Правног факултета Универзитета Унион, тврди повереница за заштиту равноправности у поступку по притужби тог Факултета. Из београдске коморе нису желели да се огласе. Док на Универзитету Унион очекују да ће се наћи решење, Адвокатска комора Србије напомиње да дискриминације нема.

Бранкица Јанковић тврди да су адвокати прекршили закон – Адвокатска комора Београд дискриминише дипломиране правнике с приватног Правног факултета Универзитета Унион.

По њиховим захтевима за упис у Именик адвокатских приправника не доноси одлуке, док истовремено уписује правнике с државних факултета, чиме им отежава да започну приправнички стаж који је услов за полагање правосудног испита. Практично су принуђени да се упишу у Именик адвокатске коморе у неком другом граду.

Повереница за заштиту равнопрацности је Адвокатској комори Београда дала препоруке. Бранкица Јанковић наложила је Комори да омогући кандидатима упис и да убудуће поступа на једнак начин, да престане са дискриминацијом.

"Наш Устав и Закон о забрани дискриминације и Закон о високом образовању, забрањују такву врсту дискриминације", истакла је Јанковићева.

Адвокатска комора Београда није поступила по тим препорукама чак ни после опомене, каже повереница. У њеној канцеларији у току је још неколико поступака против Коморе. Није искључено да ће по њиховом окончању повести стратешку парницу против Коморе.

"Нико од нас не жели да се осећа несигурно да ли ће вам факултет који сте уписали омогућити даље и школовање и запошљавање, односно жељени посао", истиче Јанковићева.

"Ако ви знате да неки факултет има акредитацију немате разлога да сумњате у то да ли треба да га упишете. Нико од нас не жели да осећа овакву врсту правне несигурности", додаје повереница.

На Правном факултету Универзитета Унион кажу да њихове дипломиране правнике друге адвокатске коморе уписују у свој именик адвокатских приправника, да их је уписивала и Адвокатска комора Београд, а да су проблеми почели 2022. године.

Напомињу да се из података Коморе може видети да у свој Именик уписују готово све са државних и тек по неког са приватних факултета.

Шаркић: Нудили смо Комори проверу знања наших дипломаца

Професор Правног факултета Универзитета Унион Небојша Шаркић каже да се сви одговори Коморе своде на то да је то њихово дискреционо право, да они бирају.

"То је само делимично тачно, јер ако некога бирате, морате имати неке објективне или бар објективизиране критеријуме зашто некога не желите", наглашава Шаркић.

Према његовим речима, нудили су Адвокатској комори Београда све облике провере знања.

Верујем да ће се ствари разрешити у доброј вери Обратили смо се и скупштинском Одбору за правосуђе, закључује Шаркић.

У Адвокатској комори Београд остали смо без одговора. И док се из њихових података које је Факултет доставио у поступку пред повереницом јасно види да та комора готово не одлучује о захтевима правника с приватних факултета, чиме их ускраћују не само за упис, већ и за информацију, који услов нису испунили, у Адвокатској комори Србије уверавају да се о захтевима одлучује.

Ако се деси, а јесте, кажу, неколико пута, да нека Комора не одлучи у законском року, кандидат им се може жалити. Напомињу да не прихватају став који повереница износи у мишљењу.

Адвокатска комора Србије: Нема дискриминације

Председник Адвокатске коморе Србије Вељко Делибашић тврди да ниједна адвокатска комора укључујући Адвокатску комору Београда, не врши никакву дискраминицају.

"Мишљење које је стигло од поверенице за равноправност је истргнуто из контекста и нема никакве везе са прописима који регулишу адвокатуру. Очигледно да тај ко је написао то мишљење није проучио прописе о адвокатури и није се озбиљно бавио адвокатуром, тако да то мишљење је апсолутно нетачно", наглашава Делибашић.

Повереница је у једном од Мишљења наложила Комори Београд и да измени Одлуку о критеријумима, које адвокатски приправник мора да испуни да би био ослобођен дела трошкова када се уписује у именик адвоката.

Трошкови су 4.000 евра, а ако кандидат испуни услове, може да плати доста мање, 500 евра.

Такав захтев раније су могли да поднесу сви из реда адвокатских приправника. Међутим, прошле године Комора Београд изменила је одлуку и прописала да јој захтев могу поднети адвокатски приправници који су уписани у њен Именик адвокатских приправника.

У Адвокатској комори Србије кажу да у тој Одлуци нема дискриминације и да се одлуке Управног одобра морају поштовати.

четвртак, 12. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи