Читај ми!

Пољопривредници очекују помоћ због суше

Задружни савез Војводине упутиће надлежним државним органима захтев да се прогласи елементарна непогода на деловима пољопривредних атара где је суша направила штету. Очекују такође да држава размотри могућност да пољопривреднике ослободи плаћања дела пореза или других накнада на пољопривредно земљиште.

Киша је закаснила у околини Зрењанина. Понегде се власницима не исплати ни да убирају род, јер неће надокнадити ни трошкове комбајнирања. Суша је била тако јака да су је осетиле и парцеле које се наводњавају.

"Који су наводњавали кукуруз имају 500 до 1000 кила више кукуруза у наводњавању него у сувом ратарењу. Где наводњавање није дало ефекат у соји, шећерној репи поготово. Ниси смео да је наводњаваш под том температуром", каже Радован Бокић из ЗЗ "Агроклек" у Клеку.

Угрожена је и предстојећа јесења сетва уљане репице, пшенице и јечма. Пољопривредници ће штедети на репроматеријалу, јер немају новца, а посебно на минералним ђубривима.

"Ова година је била са таквом производњом да је вегетација скраћена, да није било падавина, да је хранљивих материја остало у земљишту. Радимо анализе, гледаћемо да то минимализујемо. Где мора ту ћемо бацити и да се та производња обави без неког великог улагања", каже Војислав Мркшић из ЗЗ "Мркшићеви салаши" у Српском Итебеју.

Најчешћи приноси су испод четири тоне по хектару кукуруза или мање од тону и по сунцокрета чиме се не покривају основни трошкови производње.

"Доће тај октобар месец када ће имати валуте у банкама, када ће имати валуте код нас, када ће имати валуте код добављача као и ми. Шта онда? Мислимо да су испуњени услови за проглашење на појединим подручјима елементарне непогоде не на свим. Није иста ситуација свагде. Међутим овде код нас је заиста катастрофално", каже Милош Вуковић из ЗЗ „Задругар" у Бачу.

"Некоме ко размишља један корак унапред ће пасти на памет, увешћемо ту храну. Шта ће бити ако се понови 2008. Када је тридесет држава забранило извоз хране због економске кризе", наводи Јелена Несторов, председница Задружног савеза Војводине.

Задружни савез Војводине је поновио ранији захтев да се репрограмирају кредитне обавезе пољопривредницима, а да се из ових мера не изоставе задруге, као што се догађало.

четвртак, 12. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи