Читај ми!

Укопавање Ирана, припрема за испоруке "сухоја"

Макете авиона "сухој" Су-35 испред нове подземне базе иранског ратног ваздухопловства подгрејале су спекулације о скорој испоруци ових авиона властима у Техерану. За сада, у базу "Орао 44" смештени су авиони "фантом" Ф-4, купљени још за време режима Резе Пахлавија. Иран, наводно, очекује испоруку 24 нова авиона у замену за пројектиле, дронове и муницију.

Укопавање Ирана, припрема за испоруке "сухоја" Укопавање Ирана, припрема за испоруке "сухоја"

Десет милијарди долара вредна спекулација о испоруци руских "сухоја" Ирану добила је потпуно нову димензију, пошто су објављене фотографије у плаво офарбаног авиона необично сличног летелици Су-35, на писти нетом отворене подземне базе иранског ратног ваздухопловства "Орао 44".

Западни аналитичари сматрају да се ради о макети "сухоја" направљеној како би се база прилагодила за пријем нових авиона, који би у Иран требало да стигну у склопу сложене трампе руске војне технологије за иранске дронове и пројектиле дугог домета.

Истовремено, нејасно је када би "сухоји" могли бити испоручени Ирану. Међународни ембарго на испоруке оружја овој држави, који је део споразума у нуклеарном програму из 2015. године, истиче крајем године. Аналитичари пак тврде да би први авиони овог типа у базу "Орао 44" могли стићи у марту.

Укупно 24 нова "сухоја" изграђена су на основу наруџбине Египта, који је од куповине "сухоја" одустао после америчке претње оштрим санкцијама, уколико власти у Каиру наставе да купују руске летелице. Сједињене Америчке Државе су Египћанима, у замену за одустајање од набавке "сухоја", понудиле нове верзије авиона Ф-15.

Серију спекулација о могућој крајњој дестинацији несуђених египатских "сухоја" покренуо је, почетком августа прошле године, амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливен.

Где ће завршити египатски "сухоји"

До јуна прошле године, како су још раније јавили руски медији, у складу са уговором са Египтом окончана је производња 17 "сухоја", али је свега пет испоручено властима у Каиру. За разлику од упадљиво плавог "сухоја" на писти нове ваздухопловне базе, авиони намењени Египту били су обојени у сиву или пустињску камуфлажну шему.

Москва и Техеран нису потврдили ни демантовали да ће "сухоји" завршити у Ирану, али је командант иранског ратног ваздухопловства, генерал Хамид Вахеди, у септембру најавио овакву могућност.

"Размишљамо о томе и надамо се да ћемо у будућности набавити ове борбене авионе", рекао је генерал Вахеди агенцији Борна. Осим борбених авиона, Иран је, наводно, заинтересован и за хеликоптере и противваздушне системе.

Иранске власти свечано су отвориле базу "Орао 44" почетком месеца, наводећи да је изграђена како би се одвратили сви потенцијални нападачи, укључујући и Израел, који је током претходне године у више наврата увежбавао нападе на мете повезане са иранским нуклеарним програмом.

"На сваки напад наших непријатеља, укључујући и Израел, одговорићемо из наших бројних база, које обухватају и 'Орао 44'", најавио је први човек иранских оружаних снага, генерал Мохамад Багери агенцији Ирна.

Иранске власти нису објавиле где се тачно налази ова база, али су је амерички аналитичари "поставили" на око 150 километара од Ормушког теснаца, у планинама провинције Хормозган.

Њујорк тајмс, истовремено, наводи да смештање прастарих авиона којима располаже иранско ратно ваздухопловство не представља разуман разлог за изградњу овако сложене базе, те да је највероватније направљена за потпуно нове летелице.

Осим ове, Иранци су у последњих 12 месеци направили и подземну базу за смештај дронова, која се налази у планинском венцу Загрос. Подземни комплекс, судећи према снимцима, састоји се од неколико стотина метара тунела у којима се налазе дестине различитих типова дронова произведених у Ирану.

Дан пошто се појавио снимак нове иранске базе, тадашњи премијер Израела Нафтали Бенет је упозорио да напади Техерана и његових савезника "неће проћи некажњено".

Лавина спекулација о продаји "сухоја" Ирану покренута је још крајем прошле године, када су у иранској ваздухопловној бази снимљени Су-35 и руски транспортни авион. Амерички војни званичници су овај догађај описали као увод у трансфер оружја.

Размена дронова за авионе може се протумачити и потребом иранског ратног ваздухопловства за летелицама, посебно после серије удеса током лета. Од краја јуна, Иранци су у несрећама изгубили Су-22 и прастари Ф-14 "томкет", који је набављен још у време владавине шаха Резе Пахлавија.

У компликовану игру око трампе авиона за дронове укључио се и израелски Мосад, наводећи да су Руси властима у Техерану омогућиле приступ гомили сателитских снимака тајних локација широм Израела.

Оптужбе из Тел Авива уследиле су свега неколико дана пошто су Руси са Бајконура лансирали ракету-носач на којој је био ирански сателит "Хајам", што је одмах довело до медијске панике у Вашингтону и Тел Авиву, због наводне нове могућности две државе да шпијунирају покрете трупа од Украјине до Западне обале и Појаса Газе.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи