Читај ми!

Јапанац осуђен на смрт после 58 година доказао да је невин, полиција фалсификовала доказе

Суд у Јапану након пуних 58 година формално прогласио невиним човека који је био неправедно осуђен на смрт и провео 48 година иза решетака, од чега 46 очекујући погубљење.

Окружни суд у јапанској префектури Шизуока на поновљеном суђењу боксеру Ивао Хакамади (88), оптуженом још 1966. године да је извршио четвороструко убиство, донео је 26. септембра ослобађајућу пресуду којом је потврдио да је полиција фалсификовала материјалне доказе и бруталношћу изнудила признање који су били пресудни да он буде неправедно осуђен на смрт и затим проведе готово пет деценија иза решетака очекујући њено извршење.

Тако је дефинитивно окончана укупно 58 година дуга судска сага и огорчена битка за доказивање невиности у којој је Хакамада у међувремену ушао у Гинисову књигу рекорда као осуђеник на смрт који је најдуже (укупно 46 година) чекао на извршење најтеже казне.

Хакамада је пуштен из затвора 2014. године, јер је нешто раније, захваљујући ДНК анализи утврђено да крвава одећа за коју је полиција тврдила да ју је он имао на себи приликом извршења злочина не садржи ни његов, ни генетски материјал жртава.

Међутим, због жалбе тужиоца и других фактора, све до ове године Хакамади није било одобрено поновно суђење на којем би званично био проглашен невиним.

Он стога није могао ни да добије финансијску одштету за готово пет деценија које је неправедно провео иза решетака, у самици, ишчекујући да буде изведен на вешала.

Отуд званично мишљење суда у Шизуоки да је полиција фабриковала доказе има суштински значај - њиме је недвосмислено утврђена невиност човека који је провео највише времена на свету ишчекујући извршење најтеже казне и отворен пут да он буде колико-толико обештећен за своју невероватну патњу.

Горка радост

Ивао Хакамада ухапшен је још далеке 1966. године у граду Шимизу у префектури Шизуока под сумњом да је усмртио директора прехрамбене компаније "Когане" у којој је радио и његову породицу.

Током првостепеног суђења, као и у каснијим жалбама вишим инстанцама, Хакамада је константно и доследно тврдио да је невин, али га је у недостатку сведока и материјалних доказа теретило признање злочина које је дао у полицији. То признање, тврдио је он, било је изнуђено дугим задржавањем, изгладњивањем и лишавањем сна.

На Хакамадину жалост, међутим, тачку на контраверзу у вези признања ставила је локална полиција када је више од годину дана након убиства и хапшења мистериозно дошла у посед пет комада одеће с мрљама крви, за које је тврдила да припадају оптуженом, који их је, наводно, одбацио по извршењу злочина.

Хакамади је услед тога 1968. изречена и касније на највишој судској инстанци потврђена смртна казна.

Ипак, његово непрекидно тврђење да је невин, покушај самоубиства у затвору како би спрао љагу са свог имена, те сумње које су његови адвокати и породица бацили на одећу умрљану крвљу - чињеница да она по величини није одговарала Хакамади и да су мрље крви задржале светлију боју у пркос томе што је полиција тврдила да је одећу извукла из резервоара са концентратом за супу где је она наводно лежала 14 месеци - довели су до готово неограниченог одлагања извршења смртне казне.

Тако је Хакамада стекао своје тужно звање осуђеника на смрт који је најдуже на свету чекао на њено извршење.

Сада, након прошлонедељне одлуке судија на поновљеном суђењу, уследиће одштетни захтев и јапански медији спекулишу да би осамдесетосмогодишњем Хакамади држава могла да исплати нешто више од 200 милиона јена (око 13, милиона долара) за време које је неоправдано провео у затвору. Поврх тога, очекује се да га власти обештете и за фалсификовање доказа.

Ипак, то се све чини сићушним када се има на уму да су Хакамада и његова породица утрошили пуних 58 година да докажу невиност, те да је он од тога провео чак 48 година у затвору, питајући се када ће бити изведен на погубљење, и то у самици, јер се у Земљи излазећег сунца осуђеници на смрт држе одвојено од остале популације.

Заправо, Ивао Хакамада, трагично, вероватно ни не зна да је коначно повратио част - он већ више од десет година, сво време које је на слободи, пати од деменције углавном проузроковане дугогодишњом затворском изолацијом, а поновљеном процесу у окружном суду префектуре Шизуока због тога је у његово име присуствовала његова старија сестра Хидеко, која има 91 годину.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи