Мораћемо да се навикнемо на сахарске врућине

Европски континент протеклих дана гори - и то буквално. Сахарске врућине нису новост ни у Србији већ нешто на шта ћемо, услед климатских промена, морати да се навикнемо. А у којој мери ћемо мењати навике зависи од тога да ли ће се пораст средње глобалне температуре зауставити на два степена.

До пре неколико година топљење глечера на Гренланду или шумски пожари у Сибиру можда су звучали као научно-фантастични сценарио, данас ипак нису шала и већ смо почели да се привикавамо на такву промену климе. Стручњаци, међутим, упозоравају, да ће прилагођавања морати да буду већа.

„Очекује нас нешто што је прилагођавање на климатске промене скоро у свим областима нашег друштва и у пољопривреди, енергетици, шумарству. Пољопривредници су приметили да имају чешће проблеме са болестима и организмима који нападају пољопривредне културе, а постоји разлог што се то дешава – више температуре које омогућавају инсектима да мигрирају према северним географским ширинама тако да у том смислу, већина онога чиме се као друштво бавимо и што радимо, мораће да доживи неку врсту трансформације у будућности“, истакао је климатолог Владимир Ђурђевић.

Трансформација и адаптација на климатске промене најпотребнија је пољопривреди, а експерти саветују да се у наредних десет година обезбеде услови за наводњавање 500.000 хектара земљишта, уместо досадашњих 100.000. Сматрају и да није немогуће почети са узгајањем пиринча или јужног воћа и истичу шта је апсолутни приоритет.

Aгроекономски аналитичар Милан Простран сматра да би требало направити рејонизацију свих производњи у биљној производњи, да се тачно зна где и које врсте биља, воћа, винограда треба гајити, имајући у виду управо климатске промене.

„Заговарам обимнију јесењу сетву са садашњих 500.000, 600.000 хектара колико сејемо у јесен, требало би сејати бар до милион хектара годишње, значи жита, пшеница, раж, овас, јечам, ту су крмне културе, уљана репица, из ког разлога? Јер све што посејемо у јесен доноси род наравно уз одређене проблеме, али све до јуна месеца, ипак, на неки начин донесе род и под мањим је утицајем пре свега тих високих температура“, објашњава Простран.

Управо оне погодују инсектима и ширењу инфективних болести, а неке нетипичне за наше подручје, представљају реалну опасност.

„Глобално отопљавање одговара комарцима тако да можемо говорити у наредним деценијама и о нашој аутохтоној маларији, не само увезеној коју смо добили у тропским крајевима, већ и оној која је настала у нашој средини. Опасност постоји и од хеморагичких грозница које можемо увести и то су импортовани случајеви. Ту је ебола, ласа горзница, марбо грозница, жута грозница, све су то неке реалне опасности како у нашој земљи, тако и због нашег путовања у тропске односно суптропске крајеве. Инфективне болести су једна књига која се стално дописује новим стварима и ми ћемо је читати, али је никада нећемо прочитати“, истакао је инфектолог Драган Делић.

Протеклих дана читали смо о невероватним пожарима у северној Скандинавији, на Аљасци и Арктику који се, тврде научници, загрева двоструко брже од остатка планете.

Јул месец поставио је свет.ски температурни рекорд, а забележено је да је био за 0,04 степена Целзијуса топлији у односу на јул 2016. године.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи