Читај ми!

Шта млади мисле о браку

Док једни имају романтичну визију брака, за друге је одлазак код матичара синоним за губитак независности, по последњим подацима истраживања. Како те ставове образлажу и да ли млади данас све касније ступају у брак?

Може ли родна равноправност да буде препрека за одлуку о формирању породице? Истраживање је урађено на узорку особа узраста од 19 до 35 година из Београда, Ниша, Новог Сада и Крагујевца. Више од половине њих су сами, односно немају партнера. Шта кажу жене, а шта мушкарци и у чему је најчешће проблем за ступање у брак?

Истраживање које је урађено било је подршка младим истраживачима са института. У питању су истраживања са младима из Крагујевца, Београда и Новог Сада.

Романтична визија и схаватање брака везана су за нека лепа и позитивна осећања и искуства, која млади имају из својих породица. Важну улогу у схватању брака има и емотивна димензија, да се он склапа из љубави. Важни су економски аспекти као и сигурност“, истакла је Анкица Шобот.

Како брак схватају жене, а како мушкарци?

Девојке су се питале због чега се граница уласка у брак стално одлаже и помера. Чека се независност, нарочито код девојака. Младићи су нагласили да нису спремни за брак“, рекла је саговорница.

Мушкарци пред матичара стају, у просеку, са 34 године, а жене са 31. Само пет година раније мушкарци су у брак улазили са 33 године, а жене са 29 година.

Да ли је брак губитак независности?

Постоји криза партнерства, очекивања и родних улога код девојака и младића. Очекивања код девојака су да њихови партнери буду укључени у све, а неки од анкетираних младића не зна шта је равноправна улога поделе партнерстав. Важна је родна равноправност као сегмент у свим видовима брака“, рекла је Анкица Шобот, научна сарадница Института друштвених наука.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи