Читај ми!

Сунце ће сијати и током ноћи – огледала у свемиру могу повећати производњу соларне енергије на Земљи

Калифорнијски стартап планира да продаје сунчеву светлост ноћу користећи комплекс свемирских огледала. У плану је да се орбитална огледала нађу у употреби крајем 2025. године.

Сунце је огроман фузиони реактор који подржава сав живот на Земљи. Сунчева светлост садржи 24 трилиона енергије више него што човечанство користи, па је оно бескрајан извор енергије.

Рефлектор „хвата” ту сунчеву светлост и спушта је на Земљу помоћу огледала у свемиру. Тако наш свет може бити осветљен и после заласка Сунца.

Соларна будућност

Ова иновација стартап калифорнијске компаније „Рефлект орбитал” названа је „свемирско огледало” и омогућиће да се сунчева светлост рефлектује на одређену локацију на Земљи током ноћи. Стартап већ прима пријаве за ову услугу, а десетине хиљада људи већ се пријавило да резервише „свој зрак светлости”.

Оснивач и извршни директор компаније Бен Новак представио је пројекат у априлу 2024. године на Међународној конференцији о свемирској енергији.

Идеја је да огромно свемирско огледало, постављено на сателит, рефлектује сунчеву светлост до тачно одабране тачке на Земљи, омогућавајући сунчевим зрацима да сијају током ноћи.

Иако је концепт фасцинантан, детаљи о цени ове услуге остају нејасни. Будући да сателити играју кључну улогу у пројекту, очекује се да ће трошкови бити огромни. Такође, није познато колико ће услуга коштати крајње кориснике, али је извесно да ће добијање сунчеве светлости током ноћи имати високу цену.

Замислите да можете да поцрните ноћу

Осветљавање нашег света и после заласка Сунца све је реалније и ближе захваљујући соларној будућности.

Компанија која је осмислила пројекат имаће могућност да продаје сунчеву светлост хиљадама соларних фарми када падне мрак. Суштина пројекта је у набавци јефтиних огледала. Компанија предвиђа коришћење сазвежђа од 57 малих сателита који круже око Земље у формацији у поларној орбити синхроној према Сунцу, на висини од 600 километара.

 „У тој орбити, сателити би кружили око планете док се она ротира испод њих. Сателити би летели изнад сваке тачке на Земљи у исто доба дана, правећи два пролаза у 24 сата. Комбиновано, 57 сателита би обезбедило додатних 30 минута сунца електранама, у време када је енергија најпотребнија“, рекао је Новак.

"Проблем је у томе што соларна енергија није доступна када ми то заиста желимо. Што више соларних фарми изградимо, моћи ћемо да добије мало соларне енергије пре изласка Сунца и после заласка Сунца“, истакао је Бен Новак.

„Трошкови соларних панела су пали за 90 одсто у последњих 15 година, према Међународној агенцији за обновљиву енергију, а њихова ефикасност наставља да расте, захваљујући напретку у фотонапонској технологији. Захваљујући томе, соларна енергија је сада најјефтинији облик електричне енергије који је икада био доступан човечанству“, навели су чланови тима на пројекту.

Али повремена природа производње соларне енергије је проблем који стручњаци и даље покушавају да реше. У облачним данима соларне електране су мање продуктивне него када је небо ведро. Ноћу производња соларне енергије потпуно престаје. Батеријски системи и други обновљиви извори енергије могли би да надокнаде део тог недостатка, али за сада су нуклеарне и електране на угаљ и гас потребне као резерва.

„Веома је лако заменити први један одсто енергетске мреже обновљивим изворима енергије, али је веома тешко заменити последњи један одсто. То је енергија која вам је потребна у дану који није ветровит већ кишовит”, истакао је Бен Новак, аутор пројекта.

Огледала су конструисана да концентришу светлост у чврсти сноп, да спрече светлосно загађење.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи