Читај ми!

Прање руку је једна од најзначајнијих мера у историји медицине

Светски дан чистих руку обележава се од 2008. године и постао је годишњи подсетник да је прање руку сапуном и водом један од најбољих корака које можемо предузети како бисмо избегли ширење зараза и ширење клица. Професор др Горан Белојевић, стручњак за хигијену и медицинску екологију, гостујући у Јутарњем програму, напоменуо је да се 30 до 50 одсто инфекција могу спречити само прањем руку.

Руке су значајан извор посебно цревних и респираторних инфекција, наглашава проф. др Горан Белојевић. Данас је то опште позната чињеница, која је пре 150 година сматрана бесмислицом.

„Руке се нису прале, зато што ни лекари нису знали о значају микроба. Гермативна ера у науци је почела тек када је Роберт Кох открио вибрија колере. Тек тада је почело да се размишља о микробима као узроку болести. До тада не“, додаје професор.

Наше шаке су у сталном контакту са спољном средином јер стално нешто додирујемо. Сви предмети могу бити контаминирани тако да руке постају значајан извор инфекције и зато је прање руку једна од најзначајнијих мера у историји медицине која је допринела превенцији пре свега респираторних и цревних зараза.

„Највећи број бактерија на нашим рукама нису опасне. Оне су сапрофите и не могу да изазову болест. Међутим, могу се наћи и патогене, посебно цревне бактерије, као и вируси. На бактерије посебно треба обратити пажњу и зато је прање руку веома важно после коришћена тоалета“, наглашава др Белојевић.

Поједине анкете показују да свака трећа особа не пере руке после одласка у тоалет.

Исто тако, јако је важно прати руке пре јела, после додиривања животиња и посебно пре припремања и сервирања хране.

„Прањем руку никада не могу да се потпуно уклоне микроби, али је посебно важно уклонити патогене клице“, истиче гост Јутарњег програма.

Правилно прање руку

Професор Белојевић објашњава да није неопходно куповати скупе антибактеријске сапуне, али је важно да сапун буде сув, да не буде воде у посуди у којој се налази јер се у њој развијају опасне бактерије. Такође, и да вода којом перемо руке треба да буде чиста, најбоље текућа.

Анонимне анкете показују да људи перу руке за око пет секунди, што апсолутно није довољно, напомиње професор.

„Оно што је довољно то је најмање 20 до 30 секунди. Деци то не значи ништа када им кажете, али када им кажете да док перу руке отпавају у себи, рецимо, данас нам је диван дан, обе строфе, то ће трајати отприлике 30 секунди и то је довољно. И наравно, техника прања рукова је веома важна, не само доње делови дланова, него и гоење делове дланова, између прстију и посебно врхови прстију од длана се морају трљати“, истиче гост Јутарњег програма.

Ипак, не треба претеривати са прањем руку и не треба бити опседнут чистоћом руку, јер наш организам има одбрамбене моћи. У медицинској пракси се руке дезинфикују алкохолом после прања, али у свакодневном животу то није неопходно.

На јавним местима руке после прања треба брисати папирним убрусима, а у кући је важно да пешкир буде чист и да се мења сваког дана, саветује проф. др Горан Белојевић на крају гостовања у Јутарњем програму.

уторак, 15. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи