Читај ми!

Милош Трајковић, прва беба зачета вантелесном оплодњом у Србији пре 37 година: Ми смо деца рођена из велике љубави и жеље

У Србији, као и у Европи, сваки шести пар има проблема са зачећем. Око 400 хиљада људи се бори са стерилитетом, а око сто хиљада њих су кандидати за вантелесну оплодњу. Колико је тај процес тежак, са каквим се страховима и стереотипима парови суочавају?

Да ли можемо против биологије, има ли подршке и колико се улаже у програме вантелесне оплодње. Маријана Аризановић из Удружења ''Шанса за родитељство'' и докторка Ана Јеремић, ембриолог у Јутарњем програму РТС-а објасниле су неке од начина и новина програма.

Пут до родитељства Маријана Аризановић трајао је деценију. После три изгубљене бебе, постала је мама.

Тешко је издвојити шта је било најтеже. Уствари је то било чекање да се испуни жеља коју толико дуго носите у себи. Сва та борба носи један ролеркостер емоција, па је тешко објаснити некоме ко није прошао тим путем, шта пролазе једна жена и један пар када ишчекују да постану родитељи. Саветујем свима да издрже, јер некада је тешко и делује да ви то не можете да наставите“, рекла је Маријана Аризановић.

Разлози за зачеће су бројни и ми то делимо на мушки фактор, женски или удружени фактор код оба пола. Код мушкараца може да постоји генетички фактор, нелечене инфекције, болести у раном детинству и лош начин живота“, истакла је др Ана Јеремић.

Шта када је код партнера све у реду?

Парови долазе и доносе папире за које мисле да су у реду, али су то углавном почетне анализе. То нису све анализе које су обавезне, јер постоји списак који је потребно урадити пре комисије“, рекла је докторка.

Време је највећи непријатељ потомства

Најмање желимо да чујемо да је време наш највећи непријатељ, а јесте, јер оно пролази, године старости жене се повећавају, а то је велики проблем у борби са неплодношћу. Сви тртеба на време да размишљају да ли могу да настану проблеми. Млади су потпуно искључени, а удружење се труди да то промени“, истакла је Аризановићева.

Како је истакла докторка на програму има жена и у петој деценији.

Кључни фактор су године жене јер се код њих број јајних ћелија прави још у стомаку мајке и тај број од прве менструације само опада. Код мушкараца стално настају нови сперматозоиди и генеза се обнавља“, навела је докторка.

У Србији је први пут урађена вантелесна оплодња пре 37 година. У студио се путем вибера укључио Милош Трајковић из Врања, који је био прва беба која је настала тим путем.

Моји родитељи су водили борбу са стерилитетом 14 година. Мајка је од лекара који је лечио сазнала за нову методу, прихватила је предлог и кренула у процес. Њена борба и труд су се исплатили, дошао сам на свет. Тиме је отворила пит новим мама и бебама. Желим да поручим свима који имају проблем са зачећем да не одустају, јер неплодност није неуспех и то није табу тема. То су деца рођена из велике љубави и жеље“, истакао је Милош Трајковић.

Не треба чекати са одлуком јер се са вама бори време. Важна је подршка, али је циљ јако вредан“, истакла је Маријана Аризановић из Удружења ''Шанса за родитељство''.

„Потсетила бих да је време кључни фактор. Ако жена има до 35 година, савет је да се на годину дана јави центру ако нема резултата“, рекла је др Ана Јеремић, ембриолог.

субота, 12. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи