Читај ми!

Досадан и неизбежан са старењем – синдром „муве у оку"

Ако погледате у небо по ведром дану, можда ћете приметити мале структуре налик паучини како лебде преко вашег видног поља. У медицини ова појава се назива "muscae volitantes", што на латинском значи „летеће муве”. Колико су заправо опасне за наш вид?

Као и обичне муве, и muscae volitantes су прилично досадне, па није изненађујуће што људи желе да их се реше. Зато је важно да знамо шта их узрокује и како их се решити природним путем. Главни разлог за ову појаву је старост.

Са годинама, стакласто тело – бистра, геласта супстанца унутар ока – почиње да се згушњава и смањује. Стакласто тело се састоји углавном од воде, колагена и хијалуронске киселине.

Временом, стакласто тело се благо дегенерише и почињу да се формирају мале гомиле колагена. Мрљице које видимо, у том случају заправо су сенке које ове накупине бацају на мрежњачу.

Са годинама, нормално је да се стакласто тело удаљи од задњег дела ока, што је процес који се зове задње одвајање стакластог тела, и то узрокује више „летећих мува“.

Многе занима да ли је могуће да се витаминским суплементима може утицати на те накупнине коллагена које сметају, али и то – како побољшати стање стакластог тела.

Године 2022, истраживачи на Тајвану су известили да узимање високих доза мешаних воћних ензима може да смањи број ових мрљица, али није јасно како су успели то да измере, тако да је тешко правилно проценити ову студију без више информација.

„Летеће муве“ је тешко измерити јер је стаклено тело мобилно. Сваки пут када померите очи, замућења стакластог тела (плутајући објекти у стакластом телу) се померају, а сенке које стварају замућења,такође се померају и изгледају нам веће када су ближе предњем делу ока.

Постоји неколико предложених медицинских начина да се реши проблем ових сенки, међу којима је и хируршко одстрањивање стакластог тела (витректомија), што носи ризик за функцију вида.

Ласер, пост, броколи...

Уклањање мрљица ласером је још једна опција, али не слажу се сви стручњаци да је то потпуно безбедно јер постоје извештаји о оштећењима различитих структура ока и као последица тога – јављање глаукома.

Остала предложена „решења“ укључују повремени пост, масажу слепоочница и акупресуру, као и вежбе за очи. Али за њих нема веродостојних доказа о учинковитости.

Постоје неки докази да фактори животног стила могу убрзати или успорити старење структура у оку уопштено. Један од доказа да око стари је и чињеница да пацијенти са уласком у зрелије доба, чешће пријављују да виде поменуте мрље или сенке.

На пример, за успоравање старости ока саветује се конзумирање поврћа богатог каротеноидима (спанаћ, броколи, лубеница, ружичасти грејпфрут) и масне рибе која садржи омега-три, што може помоћи људима који су у ризику од макуларне дегенерације повезане са годинама.

Нови докази такође сугеришу да прекомерно излагање плавој светлости са мобилних телефона, таблет рачунара и ЛЦД екрана такође може да убрза промене ока које су повезане са узрастом.

Али, иако успоравање старења ока уз поменуте начине исхране јесте добра ствар, то не гарантује да се мрљице или „летеће муве“ неће појављивати.

Можда је добар савет да се, пошто се временом мозак прилагођава на одређене ситуације које долазе са годинама, једноставно потрудимо да мрље не примећујемо.

Ко је у већем ризику

Већа је вероватноћа да ћете виђати „летеће муве“ ако сте кратковиди, имали операцију катаракте или ако сте имали упалу ока (оток). У већем ризику су и дијабетичари, па имајте у виду да на ову појаву и здравље ока генерално утичу глукоза и инсулин.

Некада ипак, појава ових досадних мрља може бити знак неког озбиљног стања. Ако их изненада приметите у већем броју или вам се чешће јављају, то можда може указивати на болест мрежњаче која захтева оперативно лечење.

Упркос томе што тренутно постоји мало доказа за то да суплементи и посебна исхрана могу да „поправе” накупине колагена у стакластом телу, добро је следити савете у том смислу, јер свакако успоравају старење ока и одржавају здравом функцију ока.

Међу саветима које даје  др Сара Бруер су препоруке о здравим намирницама, хидратацији и редовном спавању и каже да су све су то одлични начини за одржавање здравља ока.

Ипак, нејасно је да ли ће имати директан утицај на мрље и „мушице“, али је генерално одличан здравствени савет и могао би да одложи процесе старења у оку.

уторак, 15. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи