Читај ми!

Када је најбоље време за полазак у приватни вртић

Полазак у вртић је велики корак за свако дете. За целу породицу је то велика промена и треба јој се прилагодити. Родитељи се често сусрећу са дилемом када је право време да дете пође у вртић. Како одлучити и које је најбоље време?

Када је најбоље време за полазак у приватни вртић Када је најбоље време за полазак у приватни вртић

Када су приватни вртићи у питању они нуде једну велику предност. Код њих је упис деце отворен током читаве године. Не морате стриктно чекати почетак нове школске године како бисте своје дете уписали у одабрани приватни вртић. Сви они примају нове полазнике све до попуне капацитета. Штавише, када се нека група попуни, формира се нова – све док се не достигне максимални број места.

Деца су у приватним вртићима подељена по старосним групама. У оквиру једне старосне групе може бити више одељења, у зависности од броја деце. По питању величине група, приватни вртићи су доста стриктни. Свака група треба да има оптималан број деце, који се обично креће између осам и дванаест. Ни премало, ни превише. Овај број је оптималан за рад са децом вртићког узраста.

Иначе, основна подела је према старости. Почиње се наравно од јаслица. Породице у којима родитељи имају пуно пословних обавеза, а да при том немају било какву помоћ са стране у виду бака и дека, интересује у ком узрасту могу да упишу своје дете у јаслице. У приватним вртићима то се разликује. Разлика потиче од тога што треба обезбедити стручно особље – педијатријске сестре васпитаче – које су школоване за рад са бебама.

Стога, већина приватних вртића прима децу у јаслену групу са навршених годину дана старости. То већини породица одговара зато што се поклапа са временом када се мамама, које су у радном односу, завршава породиљско одсуство и када треба да се врате на посао. Ипак, има и ређих случајева када су јаслице потребне родитељима и раније од овог узраста. Неколицина приватних вртића прима и млађу децу у јаслену групу.

Вртић није само чување детета

Неке породице имају већу могућност избора. Један од родитеља не ради и може стално да буде са дететом или имају баке и деке које могу да га чувају. Ипак, полазак у јаслице или вртић није само питање потребе да се дете чува. То је веома важна фаза у дететовом одрастању јер ту почиње социјализација.

У приватним вртићима знају за важност адаптирања детета на групу и формирање социјалних вештина, тако да су групе формиране тако да увек има довољан број васпитача. На тај начин свако дете се прати индивидуално и као део групе. Нека деца су по природи отворенија док су друга стидљивија и не воле да се намећу. Када су групе оптималне величине, свако дете током заједничких активности долази до изражаја. О томе води рачуна стручно особље у приватним вртићима, тј. најбољи васпитачи, одабрани да ту буду по строгим критеријумима.

Када је најбоље време да дете крене да похађа вртић

Уколико немате потребу да дете упишете у јаслице, многи родитељи се одлучују на овај корак пре дететове навршене треће године. Обично то буде у јесен, с почетком школске године, тако да малишан има или близу три године или их је већ напунио. Тај ураст припада млађој вртићкој групи.

Приватни вртићи имају узрасну поделу: јасле, млађа, средња и старија вртићка група и на крају предшколска група. Од свега овога, предшколско је једино законом обавезно. Деца га могу похађати у приватном вртићу у који су дотад ишла или га могу похађати директно у основној школи коју планирају да упишу. Већина приватних вртића има и приватно предшколско, што је знатно лакше и родитељима и деце јер су већ у познатој средини и са друговима које већ познају – тако да се ретко ко одлучује да за предшколско пребаци дете у основну школу.

Приватни вртићи су образовне установе у којима се постављају веома важне основе за даље школовање деце. На вртиће генерално не треба гледати као на места за чување деце. Они су много више од тога. Социјализација од најранијег узраста веома је важна. Свако дете које је похађало вртић, дошло је спремније у школу. Довољна је чињеница да је одавно навикло да свакодневно проводи део дана са већом групом деце. Школа у том смислу није ништа ново за њу или њега. Нове су само обавезе које постепено расту.

Ипак, ту је припремни предшколски програм који приватни вртићи организују и помоћу кога се деца навикавају да имају и домаће задатке. На тај начин се постепено припремају за полазак у први разред, што им знато олакшава да прихвате и заволе школу.

Тренутак када ће породица одлучити да упише дете у приватни вртић зависи и од зрелости детета. Свако ко је у недоумици може да се консултује са психологом и педагогом у приватном вртићу, како би се установило који је најбољи тренутак за полазак у предшколску установу.

Приватних вртића има пуно, а све боље ћете пронаћи на веб-сајту Огласико где су приказани описи њихових услуга са ценама. То је место одакле можете да кренете када бирате приватни вртић за своје дете.

уторак, 15. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи