Гугл прва компанија која ће имати нуклеарне централе – реактори наручени да напајају дата центре

Како би задовољио огромну жеђ за енергијом својих дата центара за вештачку интелигенцију, амерички гигант „Гугл“ склопио је договор да купи неколико нуклеарних реактора.

Технолошка корпорација наручила је шест или седам малих нуклеарних реактора од калифорнијске енергетске компаније „Кајрос пауер“, а први ће бити оперативан до 2030. док ће остали ући у функцију 2035. године.

„Гугл“ се нада да ће тако обезбедити еколошко решење за напајање својих дата центара за вештачку интелигенцију, који захтевају огромне количине електричне енергије.

„Нуклеарни реактори су чист и сталан извор енергије који ће нам помоћи да на поуздан начин задовољимо потребе струје“, наводе из „Гугла“.

Нагли развој генеративне вештачке интелигенције, као и велики серверски центри за клауд складиштење података, повећао је потражњу за електричном енергијом.

Прошлог месеца, „Мајкрософт“ је склопио уговор са нуклеарком „Острво три миље“, због чега је електрана, у којој се одиграо нуклеарни акцидент 1979. године, активирана први пут после пет година.

„Амазон“ је такође купио дата центар напајан енергијом из нуклеарне електране „Тален енерџија“.

Локације нових електрана и финансијски детаљи уговора још нису обелодањени. „Гугл“ се договорио да купи укупно 500 мегавата електричне енергије од „Кајроса“, који већ гради демонстрациони реактор у Тенесију планиран да буде завршен до 2027. године.

Електричној мрежи су потребни нови извори енергије како би подржала развој вештачке интелигенције од које зависи напредак науке и економије и повећава националну конкурентност и економски раст“, истакао је директор за енергију и климу „Гугла“, Мајкл Терел.

уторак, 15. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи