Вучић са председницима Ирана и Конга и министром спољних послова Кине у Њујорку

Председник Александар Вучић имао је низ билатералних састанака у Њујорку где је говорио на Генералној скупштини УН.

Председник Србије се састао са председником Исламске Републике Иран Масудом Пезешкијаном.

"Срдачан сусрет са председником Пезешкијаном и садржајан разговор о најважнијим аспектима сарадње између Србије и Ирана, као и о глобалним геополитичким приликама. Нагласио сам значај институције Уједињених нација у напорима да се интензивирају дијалог и дипломатске активности у циљу што бржег смиривања свих сукоба, чије последице су већ дубоке и далекосежне“, написао је Вучић на Инстаграму.

Како је досдао, разменили су мишљења о месту и улози наших земаља у међународној политичкој арени, као и потребу да свој утицај искористимо на најбољи начин у циљу развоја, напретка, мира, стабилности и економског повезивања, који су нам свима данас преко потребни.

"Посебна тема разговора била је тешка ситуација спрског народа на Косову и Метохији, а уваженог саговорника сам детаљно упознао са свим изазовима на путу решавања бројних отворених и озбиљних питања у том погледу“, написао је Вучић.

Вучић је разговарао и са председником Демократске Републике Конго Феликсом Чисекедијем Чиломбом.

"Пријатељски и отворен разговор са председником Чиломбом о актуелним глобалним дешавањима, потреби за очувањем мултилатерализма у свету, као и о билатералним односима наше две земље“, написоа је Вучић испод фотографије коју је објавио на Инстаграму.

Како је рекао, Србија је истински посвећена наставку јачања сарадње и солидарности са земљама афричког континента, са којима поред заједничких визија слободе и независности, делимо и интерес за реализацијом огромног потенцијала у привредној сарадњи.

Вучић предочио Ванг Јиу све тежу ситуацију за српски народ на КиМ

Председник Вучић састао се у Њујорку са министром спољних послова НР Кине Ванг Јием, током заседања Генералне скупштине УН, и у разговору му предочио све тежу ситуацију за српски народ на Косову и Метохији и затражио кинеску подршку у борби за истину и поштовање међународног права.

 Председник Вучић је на Инстаграму навео да је имао изузетно важан састанак са Ванг Јием и да је са њим размотрио све најважније теме, од билатералних односа две земље и даље сарадње у областима од обостраног значаја, до глобалних питања и проблема са којима се сусреће данашњица.

"Предочио сам му све тежу ситуацију за српски народ на Косову и Метохији и затражио кинеску подршку у борби за истину и поштовање међународног права", написао је Вучић.

Он је навео да је током разговора истакао захвалност Србије Кини која је у Генералној скупштини Уједињених нација гласала против резолуције о Сребреници и да је замолио Ванг Јиа да председнику Кине Си Ђинпингу пренесе поздраве и захвалност Србије на постојаној подршци и искреном пријатељству.

Председник Вучић је у Њујорку имао билатералне сусрете са бројним светским званичницима, а синоћ се обратио Генералној скупштини УН.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи