Читај ми!

Добро је, добро је знати...

У овој емисији серијала Добро је, добро је знати… говоримо о микробиоти.

Да ли је свако од нас јединствен и по комбинацији својих микроорганизама? Микробиотом се називају сви микроорганизми који су у телу човека и на чију се матаболичку активност наслањамо. Ако су месо или бело пециво храна за укус, да ли наша микробиота остаје гладна? Да ли наше здравље и зависи од тих микроорганизама у нама и да ли поремећај овог система има негативне ефекте који доводе до различитих поремећаја и хроничних болести.

Гост емисије је проф. др Мирјана Рајилић Стојановић, вандредни професор на Катедри за биохемијско инжењерство и биотехнологију на Технолошо-металуршком факултету Универзитета у Београду.

Функционална храна, пробиотици, пребиотици, полифеноли, гастроинтестинална микробиота, дисбиоза микробиоте у болестима гастроинтестиналног тракта и у аутоимуним болестима су њене посебне области интересовања. 

На факултету на коме данас ради завршила је мастер студије на смеру биохемијског инжињерства и биотехнологије као студент генерације, а затим докторирала у Холандији, где је радила на развоју молекуларних метода за проучавање микробиоте црева. Аутор је више  од 60 рецензираних научних радова, 6 поглавља у књигама и 4 патента. Научне публикације проф. др Мирјане Рајилић Стојановић су цитиране преко 10 000 пута, тако да је у оних само 2% најцитиранијих светских научника!

Уредник је Маријана Вук Мрђа, организатор Драган Костић, монтажа Слободан Бајкић, редитељ Драгица Гачић

 

 

 

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом