субота, 12.04.2025, 09:38 -> 10:44
štampajДобро је, добро је знати...
У овој емисији серијала Добро је, добро је знати… говоримо о микробиоти.
Да ли је свако од нас јединствен и по комбинацији својих микроорганизама? Микробиотом се називају сви микроорганизми који су у телу човека и на чију се матаболичку активност наслањамо. Ако су месо или бело пециво храна за укус, да ли наша микробиота остаје гладна? Да ли наше здравље и зависи од тих микроорганизама у нама и да ли поремећај овог система има негативне ефекте који доводе до различитих поремећаја и хроничних болести.
Гост емисије је проф. др Мирјана Рајилић Стојановић, вандредни професор на Катедри за биохемијско инжењерство и биотехнологију на Технолошо-металуршком факултету Универзитета у Београду.
Функционална храна, пробиотици, пребиотици, полифеноли, гастроинтестинална микробиота, дисбиоза микробиоте у болестима гастроинтестиналног тракта и у аутоимуним болестима су њене посебне области интересовања.
На факултету на коме данас ради завршила је мастер студије на смеру биохемијског инжињерства и биотехнологије као студент генерације, а затим докторирала у Холандији, где је радила на развоју молекуларних метода за проучавање микробиоте црева. Аутор је више од 60 рецензираних научних радова, 6 поглавља у књигама и 4 патента. Научне публикације проф. др Мирјане Рајилић Стојановић су цитиране преко 10 000 пута, тако да је у оних само 2% најцитиранијих светских научника!
Уредник је Маријана Вук Мрђа, организатор Драган Костић, монтажа Слободан Бајкић, редитељ Драгица Гачић
Коментари