Читај ми!

Гастрономад

Карађорђев крај

Када се помене Топола не може да се не помисли на Карађорђа Петровића. Из Тополе, смештене у срцу Шумадије, започео је борбу за ослобођење Србије од Османског царства почетком 19. века. У то време, јело се оно што је домаћинство производило, а најчешће јела од меса, кукуруза, пасуља и млечних производа. Припремала се јагњетина испод сача, чорбе, проја, качамак и сухомеснати производи попут пршуте и чварака. Хлеб се месио у кућним пећима, а поврће и воће долазило из породичних башти. Виноградарство у Шумадији, укључујући Тополу, било је развијено, а вина су се чувала у дрвеним бурадима у подрумима. Карађорђе је подстицао садњу винове лозе и ширење винограда, што је касније наставио и његов син кнез Александар. Винарство је имало велики значај у свакодневном и свечаном животу тог доба. Данас, виногради Опленца и краљевски подруми чувају традицију коју је Карађорђе започео, а храна тог периода и даље инспирише српску гастрономију.

Наш гастрономад Никола вучковић посетио је Тополу и од Бојане Павлићевић, водича кроз Карађорђев конак, сазнао занимљиве приче од вођи Првог српског устанка и његовом топу "абердару", а кувар Дејан Илић научио га је да направи пуњене свињске вешалице и суве паприке пуњене сиром. Као додатак, Никола је припремио корпице са орасима. Пријатно гледање!

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом