Читај ми!

Гастрономад

Француски петао у вину

Петао у вину или Coq au Vin, једно је од најпознатијих традиционалних француских јела и подсећа на срдачне, рустичне кухиње француских бистроа. Рецепт за ово јело, како каже легенда, потиче још из времена Јулија Цезара, када су га Гали припремали на овај начин како би ублажили жилавост меса старијих животиња. У новије доба постаје популаран у француским бистроима и ресторанима, првенствено због свог једноставног, али богатог укуса. Бистрои су често служили ово јело, јер се могли да га припреме унапред. Различити региони развили су своје верзије овог јела, користећи локална вина. Најпознатија верзија користи црно вино из Бургундије, али постоје и оне са белим вином, па чак и са шампањцем.

Наш гастрономад Никола Вучковић води нас на романтично путовање кроз париске бистрое и представља нам овај префињен специјалитет, који се припрема од локалних састојака, користећи традиционалне технике кувања. Пријатно гледање!

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом