Читај ми!

Десанка Максимовић чита своју песму на Радио Београду

Једна од највећих српских песникиња, Десанка Максимовић, 1989. године је читала своју родољубиву песму ,,Грачаница”. Тонски запис њене интерпретације ове песме представља неизмерно важан траг у историји српске културе.

Била је песникиња и приповедачица, рођена је 16. маја 1898. у селу Рабровици крај Ваљева, у породици учитеља Михаила Максимовића. Гимназију је завршила у Ваљеву, а студије упоредне књижевности, општу историју и историју уметности на Филозофском факултету у Београду.

Радила је као професорka гимназије у Обреновцу, Дубровнику и Београду. Првенствено је била песникиња, али је такође писала и приповетке и романе. Спада међу наше најистакнутије и најчитаније писце. Лирика јој је интимна, топла, сензибилна, непосредна и музикална. Прве песме објавила је 1920. године у београдском књижевном часопису ,,Мисао”. Оставила је траг у нашој књижевности и као књижевница за децу. Преводила је са словеначког, руског, француског и бугарског језика.

Добила је многе награде, међу којима су: Вукова награда, Змајева, Октобарска награду града Крагујевца, Седмојулска и Награда АВНОЈ-а. Од 1966. била је члан САНУ.

недеља, 01. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару