Читај ми!

Говор Драгише Цветковића 1941.

Архив Радио Београда чува тонски запис говора Драгише Цветковића, који је 1941. године потписао приступање Југославије Тројном пакту. У говору он истиче да се на тај начин Југославији гарантује мир.

Драгиша Цветковић био је југословенски новинар, политичар и председник Владе. Након преговора с министром спољних послова Немачке фон Рибентропом и самим Хитлером, и након одлуке Крунског савета, 25. марта 1941. године, потписује југословенско приступање Тројном пакту.

Цветковић и министри су се вратили 26. марта из Немачке и саопштили су да је Тројни пакт потписан у Бечу и да је Југославија званично приступила Осовини. У изјави је, такође, речено да пакт садржи тајне клаузуле које за нас представљају велику предност јер гарантују Југославији потпуну неутралност.

Два дана касније, 27. марта, група официра је извела војни удар, збацила Владу и Намесништво, ухапсила Драгишу Цветковића и остале министре, а краља Петра II прогласила пунолетним и предала му власт. После рата, по одлуци државне комисије комунистичке Југославије Драгиша Цветковић је проглашен за народног непријатеља и ратног злочинца.

Извор: Звучни архив 

недеља, 01. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару