Читај ми!

Милош Црњански чита своју поему на Радио Београду

Радио Београд у својој богатој архиви чува и тонски запис на коме се чује глас великог српског писца Милоша Црњанског како чита једну од својих највеличанственијих поема ,,Ламент над Београдом” у емисији ,,Књижевни матине” 1974. године.

Ова поема је бисер српске поезије, лабудова песма Црњанског – писца који је створио канонска дела српске књижевности. Премда ,,Ламент” по своме обиму не може да се мери с велелепним романима попут прве и друге књиге ,,Сеоба”, с ,,Романом о Лондону” или ,,Хиперборејцима”, по својој естетској вредности и те како може. Црњански је створио песму у којој се сажима питање крхкости људског живота и вечности града који надвисује људе својом светлосном лепотом. Ту лепоту јединствено дочарава сам аутор својом бојом гласа и аутентичном интерпретацијом, због које се чини да песничке слике оживљавају пред нашим очима, те да можемо дубље осетити и доживети овај изузетни уметнички текст.

 

Милош Црњански је рођен 1893. године у Чонограду, у породици сиромашног нотара, учио је гимназију код католичких фратара у Темишвару, а затим школовање наставља у Бечу. Када се 1914. вратио у Нови Сад, био је ухапшен па мобилисан. Упућен је на ратиште у Галицији. После лечења у Кракову, радио је у једној манастирској болници у Бечу, затим као телефониста у Сегедину. Пошто је дипломирао на Филозофском факултету у Београду, одлази 1920. године на студије у Париз. Следеће године, после посете Иви Андрићу у Риму, враћа се у земљу и венчава се познатом београдском лепотицом Видом Ружић. Умро је у Београду 1977. године и сахрањен је у Алеји заслужних грађана.

Написао је збирке поезије: ,,Лирика Итаке” (1918), ,,Одабрани стихови” (1954), ,,Ламент над Београдом” (1965).

Приповетке: ,,Приче о мушком” (1924); романи: ,,Дневник о Чарнојевићу” (1921), ,,Сеобе” (1962), ,,Роман о Лондону” (1972); драме: ,,Маска” (1918), ,,Конак” (1958), ,,Никола Тесла” (1967); oбјавио је и неколико књижевних репортажа и две антологије лирике источних народа.

недеља, 01. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару