Читај ми!

Обраћање Јосипа Броза Тита пионирима 1970. године

Председник СФРЈ Јосип Броз Тито пионирима се 1970. године обратио следећим речима: ,,Драги моји пионири и пионирке, најлепше вам се захваљујем на овим топлим речима, које је овде наша млада пионирка изрекла на моју адресу. Ја се веома радујем сваке године када дођете код мене, да вас видим и да ми дођете честитати мој рођендан.”

Дан младости обележавао се 25. маја од 1945. до 1987. године и окупљао је омладинке и омладинце из свих делова СФРЈ – од Вардара до Триглава. Празник се до 1957. обележавао само као Титов рођендан, да би те године на његову иницијативу постао Дан младости.

Дан младости је некада био општенародни празник са много приредби, слетова и завршном свечаношћу на стадиону ЈНА, где би Титу била уручена Штафета младости. Штафета се претходно, и по неколико месеци, носила по целој Југославији.

Последња приредба на стадиону, док је Тито био жив, одржана је 1979. године. 

Тито је званично рођен 7. маја, али је 25. мај прихватио и славио као свој рођендан с омладином и народом.

Централна манифестација увек је организована на тадашњем стадиону ЈНА у Београду, где су пионири, омладинци и припадници свих родова војске и морнарице изводили слет.

Штафета младости је полазила сваки пут из другог места и из друге републике, али је увек масовно дочекивана у свим градовима некадашње Југославије. По правилу, штафету младости Титу су, уз пригодну честитку са жељама за дуг живот и добро здравље, уручивали најбољи омладинци и омладинке

Штафета је била сваке године другачије дизајнирана, најчешће од дрвета, метала, али и од стакла. 

 

 

 

недеља, 01. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару