Обележено 40 година манастира Нова Грачаница

Поводом 40 година од почетка изградње манастира Нова Грачаница код Чикага, одржана је архијерејска литургија којој је присуствовао већи број свештеника из српских православних цркава из Илиноја, Индијане и Висконсина.

 
Током своје беседе, митрополит Лонгин је говорио и о годишњици манастира.
 
"Молили смо се за ктитора ове свете обитељи, митрополита Иринеја и свештенике, калуђере, верни народ који је са њим сарађивао, који је од срца и од уста одвајао да би подигли овакав леп духовни центар, овакво духовно и национално огњиште на Трећем језеру код Чикага."
 
Литургија је одржана на дан када је и традиционални пикник на манастирском имању, којем је присуствовао мали број људи. Посетиоци који су нам се јавили изразили су чуђење што није одржана нека већа прослава за овако велики јубилеј Нове Грачанице, посебно што Срби у Чикагу и шире сматрају овај манастир својим центром.
 
Такође, велики број људи је помогао манастир током ових неколико деценија. У друштеној сали манастира био је рођени Нишлија Миодраг Николић, један од људи који је учествовао у изградњи.
 
"Радио сам на манастиру, недељу дана сам радио волонтерски. При завршетку изградње манастира радио сам високо, на торњу. Увек кад дођем овде ја кажем мојој деци и ономе који је са мном - ја сам радио ту. Моје руке су радиле ту. И хвала Богу да сам и ја нешто донео за српство и да сам урадио нешто што сви можете да видите", каже Николић.
 
Манастир Нова Грачаница има велики значај за Србе у Чикагу и целој Северној Америци.
 
Посетиоци са којима смо разговарали данас подсећају да је не тако давно овде долазио огроман број људи, на хиљаде посетилаца из целе Америке и Канаде. Надају се да да ће тако бити у будућности да ће овде поново долазити велики број људи на пикнике и друге догађаје.
четвртак, 05. септембар 2024.
34° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару