Читај ми!

Емиграцију пролазиш само једном у животу

Јелисавета Сања Роловић је доктор клиничке психологије и породични психотерапеут. Дипломирала је на Филозофском и магистрирала на Медицинском факултету у Београду. У жељи да постане најбољи психотерапеут, крајем осамдесетих одлази у Њујорк на усавршавање...

Као неко ко се кретао између више језика и култура у свом професионалном и личном животу.

Докторка Сања Роловић заинтересовала се за однос између различитих култура и менталног здравља. Њена пракса је заснована на дубоком разумевању и уважавању разноликости које постоје у заједницама, јер ради са појединцима, породицама и паровима из широког спектра етничких и расних позадина.

Питамо је како је сама прошла кроз период прилагођавања...

"Мислим да је мени требало добрих 5,6,7 година да уопште схватим где сам. Имаш два процеса који се догађају, а то је твој процес прилагођавања, а и шта значи прилагођавање...прилагођавање је пре свега, како ћеш да задржиш оно шта је теби важно, како ћеш да задржиш свој идентитет и једном кад си измештен, мислим да си тек онда у ситуацији да се преиспитујеш ко си и шта си. Док си овде, не преиспитујеш се ко си и шта си.

Оно шта је за мене било најтеже јесте како ћу да сачувам све оно што сам до тада знала да јесам, како ћу да сачувам и паралелно са тим како ћу да се прилагодим и да постанем део те Америке и тог Њујорка за који ми је било јасно да ми даје могућност да станем на ноге.

Ти мораш да прођеш један период где си дао све од себе да примиш тај идентитет. И ми сви пролазимо кроз један период где сам отписивала и мој Београд и моју Југославију, моју Србију...Имала сам тенденцију да оцрним и да са свиме тиме више немам везе...јер ти је важно да се интегришеш...не може стално нека унутрашња борба...Првих 5,6 година је била стална борба. Ја сам од оних који су сваке године долазили у Београд, то није случај са сваким, неки људи не долазе по 2,3,4, 10 година. Људи имају прекиде по неколико година управо зато што им треба време да се интегришу и не могу да држе тај дуалитет.

Ја кажем да емиграцију можеш да прођеш само једном у животу...", каже др Роловић.

 

четвртак, 05. септембар 2024.
34° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару