Читај ми!

Наш угледни научник жели да повеже Лесковац и Северну Дакоту

Од Лесковца преко Шапца, Луизијане, Тексаса до Северне Дакоте, пут је професора микробиологије на Тексашком државном универзитету и Бизмарк стејт центру, др Марка Давинића, врхунског светског стручњака.

Непрекидно образовање и научно усавршавање захтевало је велика одрицања, одлазак од куће, из родног града, од пријатеља, стално привикавање на нову средину.

Исплатило се, данас је др Давинић међу најпризнатијим професорима у Америци. Ужа специјалност су му вируси и бактерије које нападају и штите биљке, али и проучавање квалитета земљишта.

Последњих година, Марко често своје студенте доводи у Европу. Недавно је био у Немачкој, а жеља му је да успостави контакт и сарадњу са Технолошким факултетом у Лесковцу.

"Жива компонента, то су микроби, бактерије, вируси, фунге. Ја сам експерт за њихово здравље и њихово стање у земљи и то је најбољи индикатор за здравље земље. Видели смо у Америци да без здраве земље нема ни здравих биљака, ни животиња, ни људи", објашњава др Давинић.

У родни град долази ретко, родитељи чешће одлазе у Северну Дакоту. Понос на оно шта је њихов син постигао је велики.

"Пошто је он од самог старта знао шта хоће и жели, супруга и ја смо увек стајали уз њега и говорили му да ако он сматра да је то добро за њега, они су ту да му помогну", каже поносни отац.

Наше институције морају на прави начин да искористе младе научнике, попут Марка Давинића, који имају вољу и жељу да помогну својој земљи. Први корак је направљен, Марко је добио Октобарску награду, највеће признање Града Лесковца.

"Поред ових локалних, регионалних, државних америчких награда које сам добијао, као што је звање најбољег професора у Дакоти или добијање стипендије за истраживање, ово је мени прва и једина награда коју сам добио у Србији и баш ми је драго да је Град Лесковац, одакле ја и потичем, доделио признање за моје успехе у науци.

Једна моја интересантна опсервација је да средњошколски систем у Србији је ефикаснији, можда чак и бољи од америчког средњошколског система, али да је амерички систем, када је у питању универзитет, колеџ, тј. више школе ефикаснији, тј. бољи од српског система.

Приметно је да се америчке средње школе модификују као европске средње школе, као што је српски систем, док универзитети у Европи све више личе и примењују тај неки амерички систем. И не само кад је у питању технологија, већ и финансирање пројеката и истраживања.

Значи, интеракција између студената, нпр. америчких и српских студената, али и професора, односно размена идеја или перспективе у области науке нпр, би донела побољшање и српског а и америчког система", каже др Давинић.

У професионалном усавршавању, др Марко Давинић достигао је врхунац, али то га неће спречити да се и даље бави научно истраживачким радом. Имати овако угледног стручњака је велика ствар и за Лесковац и за Србију.

четвртак, 05. септембар 2024.
34° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару