Читај ми!

Председник Немачке у Варшави: Молим за опроштај

Франк-Валтер Штајнмајер први је немачки председник који је одржао комеморативни говор на годишњицу устанка у Варшавском гету. Скоро 56.000 Јевреја је убијено или депортовано у устанку пре 80 година.

Председник Немачке у Варшави: Молим за опроштај Председник Немачке у Варшави: Молим за опроштај

Немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер затражио је опроштај на 80. годишњицу устанка у Варшавском гету. "Данас стојим пред вама и молим за опроштај за злочине које су Немци овде починили", рекао је Штајнмајер, према говору који је унапред подељен.

Штајнмајер је на комеморацији у Варшави, којој су присуствовали и председници Пољске Анджеј Дуда и Израела Исак Херцог, помирење те две земље са Немачком назвао "бескрајно драгоценим поклоном".

"Са суровошћу и нехуманошћу за које немамо речи, Немци су прогањали, поробљавали и убијали Јевреје Европе, Јевреје Варшаве", рекао је Штајнмајер и додао да овде стоји "у жалости и смирењу".

Историјска одговорност нема границе

Упркос злочинима против човечности, Шоа, људи у Израелу и Пољској пружили су Немцима руку помирења. "То је поклон који нисмо могли, а није ни требало да очекујемо", рекао је немачки председник и уједно поручио: "Морамо и желимо да сачувамо то чудо помирења и да га водимо у будућност".

Штајнмајер је истакао историјску одговорност Немаца и задатак који су им преживели и мртви оставили: "Ми то прихватамо. За нас Немце, наша одговорност пред нашом историјом нема граница. Она остаје наш подсетник и наша мисија, сада и у будућности."

Немачки окупатори су у јесен 1940. основали Варшавски гето, због наводног ризика од епидемије, и тамо затворили Јевреје из целе Пољске. У једном тренутку тамо је на малом простору било збијено око 450.000 људи.

Дана 19. априла 1943. године становници јеврејског гета устали су против СС-а и Вермахта. Устанак је трајао до средине маја. За скоро четири недеље, више од 56.000 Јевреја је убијено или одведено у концентрационе логоре и логоре за истребљење.

Јасан став о руском агресорском рату у Украјини

Најважнија лекција из немачке историје је "Никад више!", нагласио је Штајнмајер. Немци су, каже, ту лекцију научили.

У том смислу, немачки председник подсетио је и на руски агресорски рат против Украјине.

"Никад више, то значи да чврсто стојимо на страни Украјине – заједно са Пољском и са нашим другим савезницима. Подржавамо Украјину у хуманитарном, политичком и војном смислу, заједно са Пољском и нашим савезницима", поручио је Штајнмајер.

уторак, 17. септембар 2024.
9° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи