Читај ми!

Беч паралисан због обилних падавина, Будимпешти прети поплава, Пољска проглашава стање природне катастрофе

Услед обилних падавина, земље централне и источне Европе погођене су великим поплавама. Број жртава повећао се на 16. Саобраћај у Бечу је делимично обустављен, школе су у ванредном режиму, многе улице су затворене, а до неких зграда се може доћи само чамцем, јављају аустријски медији. У Мађарској је на снази упозорење на поплаве трећег степена. Пољска влада због поплава планира да прогласи стање природне катастрофе. Обустављена је настава у 350 образовних установа у четири региона. Градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњи изјавио је да Будимпешти прети највећа поплава у последњој деценији.  

Услед обилних падавина, земље средње Европе погодиле су велике поплаве. Водостај река у централној Европи наставља да расте, укључујући и Дунав. 

У Аустрији, која је погођена обилним падавинама које је централној и источној Европи донео циклон "Борис", најтежа ситуација са поплавама је у покрајини Доња Аустрија, која је у недељу проглашена за подручје катастрофе.

Због обилних падавина саобраћај у Бечу данас је делимично обустављен, школе су у ванредном режиму, многе улице су затворене, а до неких зграда се може доћи само чамцем, јављају аустријски медији.

Подземна железница делимично је затворена због кварова метроа услед поплава изазваних обилним кишама.

Бечки Курир наводи да се у главном граду Аустрије до неких зграда може доћи само чамцем. 

У Бечу је до сада у невремену шест особа повређено, саопштиле су градске власти на конференцији за новинаре у недељу после подне. Стотине људи спасено је током викенда у Доњој Аустрији, која је тешко погођена поплавама и проглашена за подручје катастрофе.

У Мађарској је, због обилних падавина које западној и источној Европи доноси циклон "Борис", на снагу ступило упозорење на поплаве трећег степена дуж свих сектора Дунава у Будимпешти.

Мађарски премијер Виктор Орбан сазвао је рано јутрос састанак оперативног тела које је одговорно за заштиту од поплава.

Градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњи изјавио је да Будимпешти прети највећа поплава у последњој деценији. 

Пољска се и данас бори са поплавама изазваним обилним кишама које је донео циклон "Борис", а због критичне ситуације влада планира да током дана прогласи стање природне катастрофе, јавља пољска агенција ПАП.

Министарство просвете саопштило је да ће од данас бити обустављена настава у 350 образовних установа у четири региона на подручјима угроженим поплавама, пре свега у областима Доња Шлеска и Опоље. 

Услед обилних падавина, поплављене су улице и куће у Чешкој. Наређена је евакуација појединих делова земље.

Циклон "Борис" донео је обилне кише централној и источној Европи, а у поплавама је, према јучерашњим подацима, погинуло најмање седам људи.

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи