Читај ми!

Нови закон о привредним друштвима - унапређење рада јавних предузећа

Годину дана од ступања на снагу, од данас се примењује Закон о управљању привредним друштвима у власништву Србије. Очекује се да, кроз професионализацију управљања, увећа богатство предузећа. Требало би да унапреди управљање шумама, водопривредним предузећима, каналима, системима за наводњавање.

Закон о управљању привредним друштвима донет је уз подршку Међународног монетарног фонда, и односи се на више од 140 јавних предузећа. Чак и на она која нису под окриљем Закона о јавним предузећима, попут Телекома Србије.

С друге стране, за сада не обухвата покрајинска и локална јавна предузећа.

"Оно што је примарни циљ је да субјекти који су у власништву Републике Србије, који су сада у форми јавног предузећа, промене своју правну форму сходно закону и да се трансформишу у предузећа која ће бити организована као АД или ДОО", рекла је министарка привреде Адријана Месаровић.

Министарка каже да је све то у циљу  јединственог управљања свим предузећима.

"Ефикасност, ефективност, транспарентност у управљању предузећима. Ово је први пут да ће на овакав један централизован начин бити управљано свим предузећима која су у власништву Републике Србије", објашњава Месаровић.

Нису прописане санкције за кршење Закона

Организације које су учествовале у јавној расправи кажу да је добро што су се у коначном тексту нашли механизми за спречавање злоупотреба ресурса предузећа у сврху партијске промоције.

Брине их то што нису прописане санкције за кршења Закона.

Програмски директор Транспарентности Србија Немања Ненадић каже да постоји бојазан у погледу тога колика ће бити јавност података о раду предузећа у државном власништву.

Посебно истиче статус вршилаца дужности, што наводи као највећи проблем.

"У првим мах, функционери у овим предузећима неће имати обавезе као што их имају други функционери подношењем извештаја о имовини и слично", објашњава Ненадић.

Објашњава да се на доброј страни закона може истаћи, како каже, коначно завођење реда у погледу обука у области корпоративног управљања и што ће Министарство привреде имати јаче надзорне механизме над њиховим радом.

Јединствени информациони систем

Један од механизама јесте увођење јединственог информационог система.

На једном месту биће доступни и транспарентни сви подаци о јавним предузећима која су под њиховим окриљем, како тврди ресорна министарка.

Струку охрабрује то што је закон у области корпоративног управљања усклађен са међународним стандардима.

"Гађа две врло критичне тачке у Србији, а то су надзорни одбори и избор директора, ако се ове две ствари значајно унапреде можемо очеивати и озбиљно унапређење рада и развоја јавних рпедузећа", каже директорка Пројекта реформе локалних финансија (РЕЛОФ) др Ана Јоловић.

Објашњава да постоји озбиљан консензус да треба радити на датој теми и да Влада Србије има прилику да то разради.

У Закону пише да је циљ очување национални и стратешки интерес земље, а ресорно министарство обећава ускоро ће бити донета и пратеће подзаконске акте.

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи