Читај ми!

Србија пример добре праксе у вакцинацији миграната

Србија је на конференцији Светске здравствене организације о здрављу миграната, у Јордану, као једна од шест земља у свету приказана као пример добре праксе у превенцији ковида 19 али и вакцинације миграната. Екипа РТС-а била је у једном од највећих кампова у земљи, Адашевци код Шида.

Адел је из Ирана. Инфицирао се коронавирусом и у изолацији је провео 20 дана.

"Доносили су ми храну и лекове. Сви су се трудили да ми буде што боље док сам био у изолацији. Смештај је био веома удобан, а највише бих се захвалио медицинској сестри Тамари", каже Адел Јалалиасл.

Тамара је део медицинског тима који се брине о мигрантима у кампу. Сваки од 19 центара у Србији има медицински тим састављен од лекара, сестре, али и психолога.

Тамара Фрањо, медицинска сестра, истиче да се о мигрантима води рачуна као и о сваком другом пацијенту, међутим они нису навикли на овакав систем. Током боравка у кампу добијају лекове бесплатно.

То је један од разлога што је Србија пример добре праксе у свету, јер важећи закони забрањују дискриминацију и омогућују бесплатну здравствену заштиту и за стране држављане.

Србија је мигрантима понудила и бесплатне вакцине против ковида 19, готово у исто време као и својим грађанима.

Директорка Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" др Верица Јовановић каже да су Мигранти укључени у вакцинацију као приоритетна група.

"Свима, без обзира на легални статус, понуђено је да се имунизују и веома смо задовољни резултатима", наглашава др Јовановић.

Адел Јалалиасл је одлучило да искористи ту шансу.

"Више се не плашим короне, али ћу се вакцинисати, јер не желим поново да се заразим", поручује Адел.

Вакцинисао се, као и остали корисници кампа у Дома здравља у Шиду уз обезбеђен бесплатан превоз.

Доктор Kоста Kуреш, директор Дома здравља Шид каже да је ово нови круг вакцинације и да раде вакцинацију и у прихватним центрима и у самом Дому здравља.

До сада је првом дозом вакцинисано 436 миграната, како се кратко задржавају у Србији, само је 50 примило и другу дозу.

"Мислим да је просек за прошлу годину био око 30 дана, тако да највећи број њих и не дочека време за ревакцину, али је важно да они и првом вакцином добију неки одређени имунитет", истиче др Светлана Велимировић, заменица комесара за избеглице и миграције.

Светска здравствена организација организовала је и едукативне радионице за мигранте и кампању за вакцинацију на њиховим језицима.

Да су предузете мере ефикасне, показује податак да је од почетка пандемије, кроз прихватне центре прошло готово 100.000 миграната, а тек нешто више од 100 се заразило коронавирусом. Троје је хоспитализовано и ниједан није преминуо.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи