Јапанској организацији Нихон Хиданкио Нобелова награда за мир

Овогодишњу Нобелову награду за мир добила је јапанска организација "Нихон Хиданкио", саопштио је Нобелов комитет у Ослу. У образложењу одлуке истиче да се овом масовном покрету престижна награда додељује због својих напоре за свет без нуклеарног оружја, као и за залагања да оно никада више не сме да се употреби.

Масовни покрет, познат као "Хибакуша", настао је као одговор на атомске нападе у августу 1945. године, док су његови чланови неуморно радили на подизању свести о катастрофалним хуманитарним последицама коришћења нуклеарног оружја.

Поступно се развила снажна међународна норма, позната као "нуклеарни табу",  која је употребу нуклеарног оружја стигматизирала као морално неприхватљиву.

"'Хибакуша' нам помаже да опишемо неописиво, замислимо незамисливо и схватимо несхватљив бол и патњу узроковану нуклеарним оружјем. Oдбор жели да призна охрабрујућу чињеницу – ниједно нуклеарно оружје није коришћено у рату за готово 80 година. Напори 'Нихона Хиданкиоa' и других његовим представника, увелико су придонели успостављању нуклеарног табуа", наводи се у образложењу Комитета.

Потреба за нуклеарним разоружањем

У образложењу се додаје и да је "Нихон Хиданкио" дао хиљаде исказа сведока, издао резолуције и јавне позиве, те слао годишње делегације у Уједињене нације и друге мировне конференције да би подсетио свет на хитну потребу за нуклеарним разоружањем.

"Једног дана 'Хибакуша' неће бити међу нама као сведок историје, али уз снажну културу сећања и континуирану преданост, нове генерације у Јапану преносе искуство и поруку сведока. Инспиришу и образују људе широм света. На тај начин помажу у одржавању нуклеарног табуа. Нобелова награда за мир за 2024. испуњава жељу Алфреда Нобела да призна напоре од највеће користи за човечанство", каже се у образложењу Комитета.

"Нуклеарно оружје не доприноси миру"

Директор награђене организације Тошијуки Мимаки, који је преживео бомбардовање Хирошиме када је имао три године, изјавио је да ће признање дати велики подстицај напорима покрета да покажу да је укидање нуклеарног оружја могуће.

Истакао је да је идеја да нуклеарно оружје доноси мир заблуда."Нуклеарно оружје могу да користе терористи“, рекао је Мимаки, који је рекао да је иста ситуацију са децом у Гази, као и у Јапану пре 80 година.

Нобелова награда за мир је признање за посебне заслуге на пољима спајања народа, разоружања или смањења светских или регионалних војних потенцијала, политичког и другог образовања као и одржавања мировних конференција.

Ова награда чија је вредност око милион долара, као и друге Нобелове награде, донација је шведског проналазача и индустријалца Алфреда Нобела и од 1901. се сваке године у Ослу.

Од установљавања, Нобелову награду за мир добило је 110 појединаца и 30 организација, а поједине организације су добиле награду више пута.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи