Читај ми!

Светски дан девојчица и родни стереотипи у Србији - успешније у школи, саплићу се у избору занимања

Широм света обележава се Светски дан девојчица. Државна секретарка Стана Божовић изјавила је за РТС да су девојчице успешније током основног, средњошколског и факултетског образовања, али да проблем настаје због родних стереотипа и очекивања када треба да се определе за занимање. Друштво мора да руши такве стереотипе, поручила је Божовићева.

Циљ међународног дана девојчица, који се обележава од 2012. године, јесте да се промовишу њихова права, али и повећа свест о неравноправности са којом се суочавају.

Стана Божовић рекла је за РТС да је тим поводом у Народну скупштину дошло 40 девојчица из 40 локалних самоуправа и градова, који су углавном девастирана подручја.

"Данас треба да чујемо глас, поруке и виђење будућности у Србији тих девојчица да би доносиоцима одлука то био алат. Свакодневно се у својим местима суочавају са изазовима, али упркос томе постижу изванредне резултате у школи и примери су добре праксе", објаснила је Божовићева.

Према њеним речима, питања образовања, здравствене заштите, родне равноправности, безбедности и социјалне заштите су изазови са којим се суочавају.

"Подаци Републичког завода за статистику показују да као друштво, сви заједно, морамо да урадимо више за девојчице у руралним крајевима, посебно у образовању. Подаци нам кажу да девојчице постижу боље резултате у основним и средњим школама и на факултетима", указује Божовићева.

С друге стране, напомиње, родни стереотипи, традиционалне улоге и очекивања су "камен спотицања" када девојчице треба да се определе за занимање.

Када дође време да искажу своје највеће потенцијале, родни стереотипи их блокирају. "Сви заједно у држави морамо да отклањамо такве стереотипе кроз обуке и медијске поруке", истиче Божовићева.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи