Читај ми!

Да ли је безбедно купање на Дунаву и Сави – шта показују анализе квалитета воде

Много је Београђана протеклих дана било на Ади Циганлији и на базенима. Квалитет воде се тамо редовно контролише. Градски завод за јавно здравље једном до два пута месечно контролише квалитет воде на 40 километара тока Дунава и 50 километара Саве кроз Београд. Шта су показале анализе?

Брзо теку Сава и Дунав. Они који се у реци купају углавном о томе брину. Температура, кажу, идеална, вода чиста.

"Вода је дивна. Имам изузетно осетљиву кожу, и екцеме и баш осетљиву кожу и никада ништа", каже жена која проводи време на реци.

"Проточна је вода, никад се нисам интересовао да негде потражим да ли је бактериолошки, хемијски исправна, купам се ту годинама, никаквих проблема нисам имао. Једино визуелно што могу да оценим, тако и радим", прокоментарисао је један купач.

Управо то саветују и стручњаци. Анализе су редовне, али вода је текућа и не може се са сигурношћу прогнозирати шта ће са собом донети.

Градски завод за јавно здравље мери физичко-хемијске параметре и ради микробиолошке анализе и то на 40 километара тока Дунава и 50 километара Саве.

Вода се узоркује једном до два пута месечно на уласку река у Београд код Батајнице и Обреновца и на изласку, код Винче и Макиша. За здравље људи најважније је утврдити које се бактерије налазе у води.

УВ зрачење има антибактеријско дејство

Аљоша Танасковић из Градског завода за јавно здравље каже да су то на пример колиформне бактерије, цревне ентерококе и то се контролише.

"Док код физичко-хемијских парамертара је то биохемијска потрошња кисеоника, различити азотни параметри који се сврставају у азотну тријаду, фосфатни параметри као што су орто-фосфати и фосфати који су нам битни да би дали не само оцену да ли је вода погодна за купање или не, него који је њен квалитет, врши се мониторинг и да ли може да се користи за пиће, односно за прераду воде за пиће", рекао је Танасковић.

Температура воде, која је ових дана изузетно висока, и до 30 степени, не утиче на веће присуство бактерија, али УВ зрачење има антибактеријско дејство.

"Најбитније како се ми понашамо у води. Да не ронимо, не гутамо воду која нам је ушла у уста, то је јако тешко рећи деци - али што мање се прскајте, јер све то може довести до болести, односно до заразе ма колико да је вода чиста, јер је ово површинска вода, није базенска, то је јако битно да сви знамо", рекао је Танасковић.

Вода у Савском језеру узоркује се сваког понедељка и четвртка, а на Лиду једном недељно. Анализе показују да је квалитет веома добар, у оквиру прописане норме.

среда, 24. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару