Читај ми!

Екскурзије прескупе, али родитељи немају детаљан ценовник – и поред тендера, исте агенције воде исте школе

Родитељи се преко лета опраштају од школских обавеза, али не и од плаћања екскурзија, пошто морају да исплате све рате док деца не крену на пут. Тако родитељи тек лети схвате да су екскурзије превише скупе. Међутим, пред собом немају сваку ставку у ценовнику путовања. Када је реч о начину на који се бира агенција, потпредседница Форума београдских гимназија Ана Димитријевић каже за РТС да годинама уназад исте агенције воде исте школе, као да постоји "дил". Немам доказе овде на папиру, али ми у просвети то знамо, истиче Димитријевић.

Екскурзије на које ће ђаци ићи ове јесени скупље су за 20 одсто него прошле године, кажу у туристичким агенцијама. Седам дана у Италији матуранте Шесте београдске гимназије коштаће чак 72.000 динара.

Родитељи добили бољу понуду, али школа не жели да мења план

Милан Петрић, члан Савета родитеља каже да велика већина сматра да је то превисока цифра.

"Да напоменем, ту се додају још и дневнице старешина и укупна цифра излази на 80.400 динара. Ја сам као представник родитеља решио да уђемо дубље у решавање проблематике, па смо тражили састанак са власником агенције. На предлог власника агенције, ми смо добили мању понуду, један дан, и понуду од 58.000 динара. Ми смо на то пристали. Међутим, касније се ништа није десило, јер школа не жели да мења програм плана путовања, што је нама апсолутно остала неодумица зашто не желе да изађу у сусрет родитељима", додаје Петрић.

Због чега школа не жели да промени план путовања, екипа РТС-а није добила одговор.

Шта све родитељи плаћају

Туристички радници кажу да цену екскурзије диктира тржиште. На пример, скупље гориво повећаће трошкове пута.

Поред смештаја, родитељи плаћају и дневнице наставника, лекара, возача, водича.

По ученику, за наставника се дневно издваја од 1.000 до 1.200 динара.

Агенције: Порез оптерећује цену, али би могло бити другачије

Порез који се на све то плаћа знатно утиче на цену, али могло би бити другачије, тврде у туристичким агенцијама.

"Ако би Савет родитеља инсистирао, а школе ако би прихватиле да њихово рачуноводство исплаћује дневнице и надокнаду за бригу о деци преко својих издвојених рачуна, онда се не би плаћао 58 одсто порез на уговорно дело. Онда, с друге стране, исто тако сав тај новац који уђе на рачун агенције, значи оптерећен је и ПДВ-ом, тако да је то значајна ставка када су у питању трошкови који би могли да се смање", објашњава Петар Кнежевић, власник туристичке агенције.

Смештање деце у веће собе би смањило цену

У Јути кажу да родитељи траже хотеле са три или четири звездице. Деца буду углавном у двокреветним собама, што такође повећава цену екскурзије.

"Далеко једноставније и јефтиније би било да се деца смештају у објекте који су намењени њима и да то буду собе за пет-шест кревета, чему свакако треба и да служи екскурзија, за социјализацију деце", истиче Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција.

Да би се путовање реализовало, потребно је да се пријави најмање 60 одсто ученика из сваког разреда.

Без обзира на цене, већина ипак отпутује, јер ниједан родитељ не жели да његово дете буде изопштено из друштва, што за поједине може бити и трауматично, тврде психолози.

Родитељи немају пред собом сваку ставку ценовника

Када немају пред собом сваку ставку ценовника, родитељи су принуђени да слушају тврдње да највише коштују агенцијски трошкови или разредне старешине.

Ана Димитријевић, потпредседница Форума београдских гимназија, рекла је у Београдској хроници да родитељи добију укупну цену екскурзије.

"Они добију колика је цена екскурзије, знају колике су наше дневнице зато што то пролази кроз Савет родитеља, знају колика је дневница вође пута, лекара, чак за водича нисам сигурна да знају, а све остало је en gros, значи посете музејима, полупансиони, превоз", објашњава Димитријевићева.

"Исте агенције годинама воде исте школе, као да постоји дил"

Када је реч о начину на који се бира агенција, да ли се на тендеру бира најбоља од више понуда, Димитријевић каже да годинама уназад исте агенције воде исте школе, као да постоји "дил",

"Суштина је следећа, ја немам сад вама да дам доказе овде на папиру за то што ја причам, али ми у просвети то знамо. Годинама уназад исте агенције воде исте школе, као да постоји дил између школе и агенције", истиче Димитријевић.

Међутим, напомиње да то нису наместиле школе, пошто школа може бити задовољна једном агенцијом.

Упитана зашто се на тендер не јаве три агенције, каже да је то питање за њих.

"То питајте агенције, зашто се три не пријаве него се пријави само једна. Или се пријаве три, али ове две свесно немају испуњене услове. Јер се зна, када изађе тендер, зна се шта школа тражи. Ви тражите дестинацију, тражите шта желите да деца виде, тражите број дана, ниво смештаја. Зна се колико смеју аутобуси да буду стари, значи све је то дефинисано. И онда ви добијете три понуде и јасно видите да у те три понуде, у две немате задовољене све услове, што значи они аутоматски отпадају, јер се зна да у екскурзијама сви услови морају да буду задовољени да би нека агенција прошла, јер су деца у питању", објашњава Димитријевић.

Постоје ситуације, додаје, да се сваке године пријављује само једна агенција, "и то заиста јесте да се зачудите".

Иако не искључује могућност да постоји питање поверења и међусобних односа, зна за агенције које воде одређене школе где су екскурзије јако лоше, са лошом храном и смештајем, али се школа и даље држи те исте агенције.

среда, 24. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару