Око: Гвоздена завеса ЕУ

Да ли нови економски протекционизам прети да подели Европску унију на исток и запад и где би се у том случају нашла Србија?

На јучерашњем самиту у Бриселу главна тема била је расподела помоћи земљама које су најугроженије, пре свега онима у Источној Европи. На самиту је било веома мало речи о земљама које тек треба да се укључе у унију, што отвара питање на коју помоћ у току кризе Србија уопште може да рачуна.

Колико новца из европских фондова би наша земља могла да добије ове године и да ли ће та сума бити већа од планиране? Да ли ће домаћа предузећа моћи да рачунају на део колача од осам и по милијарди колико је Европска инвестициона банка наменила за подршку малим и средњим предузећима на Балкан? 

Источноевропске државе тражиле су уверавања да подела у Европи неће бити и договорена је обилна помоћ за нове чланице ЕУ које ће бити најтеже погођене кризом. Ипак, поједине велике банке из западноевропских земаља страхују да би други талас кризе могао да стигне из презадужених источних суседа. Може ли европски финансијски систем издржати тај удар и
какве ће бити његове последице? 

О томе у емисији Око разговарамо са Јованом Теокаревићем, професором Факултета политичких наука у Београду и Николом Јовановићем, уредником издања "Изазови европских интеграција".

Око Око

Autor:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи