Читај ми!

Становници Бачког Моноштора примером показују предности рециклаже

Становници Бачког Моноштора, код Сомбора, годинама рециклирају лименке, стаклену и ПВЦ амбалажу, аутомобилске и тракторске гуме. Сада су отишли степеник више па рециклирају и стари папир, текстил, електронски отпад, кроз пројекат „Моја заједница, зелена заједница“ у оквиру програма „Снажно зелено“, који финансирају Европска унија, Фондација Фридрих Еберт и Министарство за људска и мањинска права.

Мештани Бачког Моноштора су у великој мери окренути екологији. Село је смештено у Специјалном резервату природе Горње Подунавље, па је циљ да се природа очува. Скоро да нема домаћинства које не разврстава отпад.

„Сад кад смо добили ове контејнере, то нам је идеално, да свако може доћи, одложити, оставити и не прља се и нема нико обавезу после тога склањати“, напомиње Аница Перишкић из Бачког Моноштора.

„Пуно значи, зато што смо лагеровали све по неким шупама и таванима, поготово електронски отпад. Са њим нисмо знали где би и шта. Овако сад постоји могућност да донесемо ту, па ће негде даље да крене, да послужи негде даље на рециклажи“, наводи Снежана Штрангар.

Последњих година су рециклиране различите врсте амбалаже, од чега су обновљени школа, вртић и сеоска амбуланта. Најзначајније је подизати свест о екологији код деце.

„Овде смо учествовали у едукативним радионицама са најмлађима, уз помоћ школе '22. октобар', што је изузетно важно. Од малих ногу, ако не понесу из куће, да им неко током одрастања пружи информације и едукује их како све природа може да се чува, на које начине и која је добробит од свега тога“, наглашава Далибор Форгић из Удружења грађана „Бодрог“ у Бачком Моноштору.

Kонтејнери за рециклажу старог папира, текстила и електронског отпада постављени су у дворишту зграде Месне заједнице. Житељи села могу у било које доба да донесу отпад и разврстају га у одговарајући контејнер. Текстилни отпад биће даље разврстан и један део ће бити поново употребљен кроз радионице.

„Свако ко жели и хоће мало да се потруди може то да ради и у сопственом дому и онда тај сакупљени материјал да донесе на одређено место за то, где ће бити сакупљан и даље дистрибуиран. Поред контејнера који су набављени, важно је напоменути да смо кроз пројекат набавили и дробилицу за грање“, додаје Зденка Митић из Удружења грађана „Подунав“.

У пројекат рециклаже укључено је више удружења из села, јер, како кажу, само заједно могу да утичу на то да живе у зеленој заједници.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 08. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару