Тигар осуђен на доживотно заточеништво због убиства

Индијски званичници су у недељу објавили да ће тигар оптужен за убиство три особе, остатак живота провести у заточеништву, додавши да је велика мачка „превише опасна“ да би јој се допустило да слободно лута.

Моћни петогодишњи предатор, оптужен и за више напада на стоку, крстарио је у распону од 500 километара – од западне државе Махараштра до централне индијске четврти Бетул у држави Мадја Прадеш.

„Пружили смо му неколико шанси да живи у дивљини, али он се увек враћао у насељена подручја. Није нам ништа друго преостало већ да га сместимо у зоолошки врт како би се осигурала безбедност и тигра и људи“, наводи градоначелник.

Тигар – којег су поједини локални медији називали „вагабундом“ или „номадом“ – први пут је „заробљен“ крајем 2018. године после другог убиства и држан је у заточеништву два месеца.

Пре пуштања власти су тигру ставили оковратник и пратили његово кретање по резервату и националном парку. Међутим, како тврде званичници, у више наврата је ипак долазио у близину насељених места, нападао стоку и угрожавао људе.

Одлука о хватању тигра донета је пре неколико месеци, али је била одложена због пандемије коронавируса. Коначно, у суботу је смештен у зоолошки врт у престоници индијске покрајине Мадја Прадеш, Бопалу.

„Требаће му времена да се прилагоди на ново окружење, и зато ћемо будно пратити његово понашање“, каже за АФП директорка Националног парка.

„За сада ће остати у самици. Одлуку о премештању у изложбени део зоолошког врта или у ограђени парк“, биће донета касније, додаје Ван Вихар Камлика Мохајта.

Према подацима надлежних, у Индији је од напада тигра смртно страдало скоро 225 људи у периоду од 2014. до 2019. године. Више од 200 тигрова убиле су ловокрадице или су страдали од струје између 2012. и 2018. године, показују подаци.

У Индији живи око 70 одсто тигрова у свету. Прошле године, влада је саопштила да је популација тигрова у 2018. години порасла на 2.967 у односу на рекордних 1.414 у 2006. години.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи