„Ритам врта“ представља солитарне пчеле

Са првим лепим временом почињемо да размишљамо о томе како ће изгледати наша башта на пролеће и лето. Лале, зумбули, нарциси посађени су још јесенас. Сада су на реду перене, руже, украсно жбуње и биље. Једно од главних правила је да без пчела нема плодне баште и воћњака. Више о томе можете сазнати у РТС-овом новом серијалу „Ритам врта“. Башта је у Стајићеву код Зрењанина и сваке недеље пратићемо како напредује. А да би и ваш врт био као они енглески из часописа помоћи ће бројни стручњаци и Данијела Гламочак.

Моја башта је још у фази мировања, а воће је младо и до првог плода јабуке, крушке и шљиве сачекаћу неколико година. Једино ће ме обрадовати бобичасто воће. А да би добро родило, потребни су ми опрашивачи. Они се налазе свуда око нас и ако им направимо станишта можемо их задржати у башти.

Знате ли да је за наш сваки трећи залогај заслужна једна пчела, да без бумбара нема оног правог сочног парадајза, а где има бубамара ту нема биљних ваши. А колико је мучно борити се с њима зна свако ко је садио руже.

Колико знате о солитарним пчелама или пчелама воћњака?

„Оне су сезонске пчеле и не јављају се кроз целу сезону од пролећа до касне јесени, него на по неких 15-20 дана. То је само део једне популације који се већ налази у природи и ви им буквално обезбедите адекватно место за њихово гнеждење и згодно је да ви после ако знате да их негде има, и ако постоје неке куће или викендице са овим цевчицама од трске ви тамо поставите ове празне, оне се угнезде у њима, а ви после ова гнезда, ове снопове можете да пребаците у воћњаке“, објашњава проф. др Љубиша Станисављевић из Центра за биологију пчела при Биолошком факултету. 

Дрвеној кућици која је требало да буде поштанско сандуче, исекла сам предњи део и напунила је пањевима и трском. Трску са мањим шупљинама ставила сам да би се настанили и неки други ситнији инсекти, а сноп трске иза кућице. Важно је да једна страна станишта за инсекте буде затворена да би остало суво.

Сноп трске уместо кошнице 

Ове пчеле не праве мед и не боду, тако да нема бриге. Интересантно је да живе у цевчицама од трске или у шупљинама било ког природног материјала. Када сами правите станиште пречник ових шупљина треба да буде од осам до десет милиметара, а дужина 10 до 15 сантиметара.

Пчеле воћњака излазе на нижим температурама, активне су од осам степени, у односу на медоносне, које излазе кад је изнад 13 степени. Стручњаци кажу да та мала разлика може бити врло значајна у пролеће, када је опрашивање најбитније.

Кућице за инсекте могу се купити и готове. Црвена боја, кажу, привлачи бубамаре.

Солитарне пчеле у опрашивању су ефикасније од медоносних. За опрашивање воћака на 10 ари потребно око 30 солитарних пчела, а око 2.500 пчела радилица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
20° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи