Читај ми!

Етнографски музеј обележава свој дан и јубилеј прве самосталне изложбе

Етнографски музеј у Београду, који чува вредну баштину наше прошлости и традиције, обележава ускоро свој дан и 120 година од прве сталне изложбе.

Прву сталну изложбу у Етнографском музеју 1904. године отворио је краљ Петар Први Карађорђевић поводом обележавања стогодишњице Првог српског устанка.

Предмети који су тада изложени пронађени су на теренским истраживањима широм Србије током три године постојања Етнографског музеја, објашњава др Марко Крстић, директор Етнографског музеја.

„У складу са тиме ми и ове године на овај велики јубилеј који заиста простављамо онако са великом радошћу, хоћемо на неки начин да направимо ретроспективу свих предмета које су наши кустоси тражили и пронашли широм Србије на теренским истраживањима, што је заправо специфичност Етнографског музеја, јер музеји обично добијају поклоне, слике, откупљују, а кустоси Етнографског музеја одлазе у потрагу“, додаје гост Јутарњег програма.

Мада је званични назив изложбе у поводу јубилеја Меморија – теренска истраживања Етнографског музеја, Крстић истиче да је слободно могла да се зове Ово је Србија.

На изложби ће први пут неки предмети бити представљени јавности, посебно странцима, с обзорм на то да се све више њих јако интересује за нашу аутентичну, тадиционалну културу, додаје директор Музеја.

„Ми смо ушли у један процес да на различите начине покушавамо да афирмишемо српску традицију и да је транспонујемо у 21. век, у једну врсту савремености и комуникативности, која је данас јасна“, истиче Крстић.

Идеја је да се кроз укључивање одређених иновативних технологија традиција представи као нешто модерно, имајући у виду да у свету велике европске земље у музејима највише форсирају културно наслеђе и културни идентитет.

Богат програм за велики јубилеј

Етнографски музеј ће обележити 120 година од своје прве сталне изложбе низом догађаја у оквиру Дана музеја, који ће трајати од 19. до 22. септембра.

Биће одржани панели посвећени дигиталној тенхологији у музеју и пиротским ћилимима, као и заједничком пројекту са Природњачким музејом и Музејом Југославије – „Једна улазница четири музеја“.

Главни дан прославе јубилеја биће 20. септембар, када ће наступити Национални ансамбл „Коло" и хор „Лола", а изложбу „Меморија – теренска истраживања Етнографског музеја" ће отворити министар културе, Никола Селаковић.

У оквиру манифестације, у Етнографском музеју ће 19. септембра одржати свој ретроспективни концерт браћа Ратко и Радиша Теофиловић, поводом 30 година своје каријере.

„Старо село" Сирогојно јединствени музеј на отвореном

Више од столећа старе куће-брвнаре, као подсећање како се некада живело у златиборским селима, заштитни су знак Сирогојна. Народни градитељи куће су градили од дрвета и камена као лако доступних материјала, а унутрашње уређење било је по мери породице – главна кућа са огњиштем чија топлине је окупљала укућане, различите помоћне зграде и вајати за младенце.

На пет хектара налази се 50 различитих зграда пренетих од 1980. из околних златиборских села.

Нису само куће специфичност Сирогојна већ и очување традиције у сваком погледу па и занатима од којих су плетиље посебне јер је цела прича и започела захваљујући Добрили Смиљанић и плетиљама.

„Педесет година како плетем. Нисам знала ништа. Кад је дошла Добрила, она нас је научила свему. И данас и даље све знамо да плетемо, да веземо разне јакне“, каже Милијана Матовић, плетиља из Сирогојна.

Сирогојно окупља и занатлије и на традиционаклном вашару старих заната и да очувају занат. Традицију чувају и очувањем обичаја, изложбама и књигама. Све заједно постало је и туристичка атракција за многе. За домаће госте да се подсете како се то некада радило и живело у селима, а за странце као ново, занимљиво искуство.

„Ове године је јако велика посета кинеских туриста и Руса. То се издвојило као велике посете. А иначе је све шарено. Има пуно Немаца, пуно посетилаца из земаља у окружењу, затим Норвежана, Швеђана...“, наводи Светлана Ћалдовић, директорка Музеја „Старо село” Сирогојно.

Сирогојно је живописно и фотогенично у свако годишње доба па је и фотографисање обавезно, а његови мотиви, пре свега куће, путују одавно и на џемперима ифотографијама широм света. Од 2013. „Старо село“ Сирогојно је установа културе од националног значаја.

уторак, 17. септембар 2024.
22° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи