Зашто мед џиновске пчеле са Хималаја зову „луди мед“

Високо у Хималајима, џиновске пчеле неуморно праве врло необичан мед. Највеће медоносне пчеле на Земљи, зване хималајске џиновске пчеле, праве мед који спада у најскупље на свету и који је познат као „луди мед“.

„Луди мед“ је црвенкасне боје и наравно – сладак, али има психотропне ефекте, и у малим дозама је врло пријатан, пише портал mnn.com. Када се узима у малим дозама, може повољно да утиче на крвни притисак, помаже у лечењу дијабетеса али и код сексуалне дисфункције.

Џиновске пчеле са Хималаја су специфичне и по томе што углавном могу да прободу уобичајено заштитно одело које пчелари носе.

Они који се усуде да крену у сакупљање „лудог меда“, то раде на сопствену одговорност.

У источном Непалу, „луди мед“ се скупља традиционално тако што храбри појединци висе на мердевинама од бамбусових конопаца стотинама метара изнад земље.

Маули Дан Раи, познат као „последњи ловац на мед“, преминуо је у мају 2018. године.

Хималајска пчела живи и на висинама од 4.000 метара 

„Луди мед“ има високу цену и продаје се за око за 60 до 80 долара за пола килограма, и то на црном тржишту. У локалним маркетима га нећете наћи у рафовима.

Пчеле које производе овај необичан мед, изгледају слично западној медоносној пчели, (Apis mellifera), али много су веће – радилице могу бити дугачке и до три центиметра, што је скоро двоструко дуже него код радилица западних пчела.

Хималајска џиновска пчела гради своја гнезда на отвореном, и може да живи на висинама од 2.500 па чак до 4.000 метара.

Утврђено је да дејство меда хималајске џиновске пчеле потиче из токсина цвећа рододендрона, са којих се пчеле хране током пролећа.

Од повраћања до слепила 

Када је реч о конзумирању „лудог меда“, две до три кафене кашике обично се сматрају дозвољеном дозом. Већа доза, међутим, може узроковати јако непријатно искуство, нарочито за оне који тај мед први пут пробају.

У та непријатна искуства спадају нагон за дефекацијом и мокрењем, повраћање, поремећај вида, слепило, пулсирање у глави, зујање у ушима, немогућност кретања, и то током целог једног дана. Услед предозирања, могућ је и смртни исход.

Иако „последњег ловца на мед“ више нема, скупљање ове ретке психотропне посластице и даље се спорадично наставља. Остају ипак и отворена питања о безбедности потрошача али и самих пчела, чија је популација у опадању.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
22° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи