Љубавна песма мачака боље прогнозира када ће стићи пролеће

Могу бити из високог друштва и у чизмама. Персијске, дивље, умиљате. Оне преду и имају девет живота. Фебруар је па морамо да погледамо шта нам мачке данас раде.

Милица је илустратор. Неке радове је насликала уз малу помоћ своје мачке. Пепе је Миличин кућни љубимац са којим проводи већину слободног времена.

„Јако је битно да се мачка лепо осећа. Живимо заједно у кући и она је део породице. Она је ту све време и део је мог живота. Цртамо заједно, играмо се, радимо“, наводи илустраторка Милица Мастелица.

И ма како нама изгледало лако, у зависности од тога да ли је илустрација мала или комплекснија, Милици је потребно и до четири, пет сати да је уради.

На подручју Београда има 150.000 напуштених мачака. Из љубави према њима Светлана је покренула клуб „Ле петит“ за збрињавање мачака. А постала је и фелинолошки судија. Сви они који желе да удоме мачку могу да се јаве на њихов телефон.

„Имамо групу оданих 'Ле петит' старатеља који свако од њих, колико ко може, потпуно од својих средстава, на волонтерској бази и из чистог ентузијазма спасавају када нађу напуштено биће. Ураде шта треба са њим. Социјализују, излече, ако је потребно, и онда имамо неколико пута годишње манифестацију 'Мјау викенд' када понудимо те маце, социјализоване и здраве, за удомљавање“, објашњава Светлана Лаловић.

Постоји обичај у Русији да власник стана пре него што се усели пусти мачку да уђе. Место где мачка легне, верује се да је то добро место за спавање.

„Постоје чак и медицинска истраживања која доказују да су маце изразито добро антистресно средство. Помажу у регулацији крвног притиска, а чак су рађени и неки огледи са јапијевцима са Вол стрита. Једни су користили конвенционалне лекове, а другима су дали мачку. Шта мислите, ко је победио?“, каже Светлана.

А кад је љубав у питању фебруар је традиционално у свету мачака посвећен љубави.

„Годинама другујем са мацама и знам да ако оне почну раније да певају љубавне песме, већ у јануару, онда ће пролеће раније да стигне“, тврди Светлана Лаловић.

Мачке нису захтевни кућни љубимци. Довољни су љубав и пажња укућана. Са друге стране, оне опуштају власника па чак могу да помогну да се преболе неостварене љубави.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
18° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи