Скривена у стенама –Хаџи Проданова пећина

У селу Рашчићи спелеолози истражују Хаџи Проданову пећину. Она је нови туристички садржај Ивањице. Пећина је за посетиоце отворена у јулу прошле године, а до сада је посетило око 2. 000 туриста.

Изградњом приступне стазе за посетиоце доступно је 120 метара пећине у којој се, почетком 19 века, након гушења буне Хаџи Продан Глигоријевић са устаницима скривао од Турака. До сада је истражено око 400 метара, а пред спелеолозима су нови задаци.

„Да се оде до краја објекта без било каквих озбиљних препрека, да се прође онако како је замишљено у иницијалном плану који договоримо, да се придржавамо неке сатнице коју смо направили, да не одступимо превише од ње, да смо добро опремљени за улазак у објекат“, рекао је Душан Влајин, спелеолог приправник.

Скривена у стенама, на само пар корака иза цркве саграђене пре више од века пећина у Рашчићима, интересантних је димензија.

„Импонзантна, ова дворана висине преко 16,17 метара, у неким деловима и 20 метара. Ових нешто мало бочних канала, има неколико лепих салива и тих украса који су лепо осветљени“, истакао је проф. др Дејан Вучковић, инструктор спелеологије.

Осим што је важан спелеолошки, археолошки и туристички објекат, занимљиво је и да је Хаџи Проданова пећина станиште велике колоније заштићених врста слепих мишева.

„Углавном да кажемо у пећинама има две до три различите врсте. Овде има чак шест врста. Такође, има највише инсеката, 25 различитих врста од којих су три ендемске врсте, живе само овде у овој пећини, нема их на другим местима“, рекао је Никола Пивљаковић, туристички водич.

Туристи тек однедавно имају прилику да уживају у лепотама споменика природе недалеко од Ивањице, а можда ће спелеолошка истраживања потврдити легенду по којој је излаз из ове пећине у Котражи, суседном, драгачевском селу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
15° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи