Једна од највећих европских збирки кактуса остављена у аманет

За неке је гајење кактуса више од саксије на балкону и спремни су у то да уложе много времена, труда, а и новца. Колекционари кактуса нису ни код нас реткост, а једна од највећих европских збирки налази се у Церовцу крај Рогашке Слатине.

Звонко Чох скупљао је и гајио кактусе пуних 55 година. С каквим је стрпљењем и љубављу то чинио говори податак да је 90 одсто збирке узгојено из семена, што је за кактусе дуготрајан посао.

После његове смрти остала је колекција од 7.000 кактуса у којој је било 1.700 различитих врста.

Несвакидашњу збирку, општина Рогашка Слатина, у којој је Чох живео, одлучила је да сачува и претвори у једну од најпосећенијих атракција региона.

„Кактусима господина Чоха требао је неко да настави да их гаји. Три године сам била код њега док ме није научио све о кактусима“, каже Лучка Липник, кустоскиња и баштованка.

Године 2006. направљен је павиљон под чијом се три метра високом куполом сместила збирка Звонка Чоха . Од тада овде су свој живот наставили Глава старца, Живи камен, Краљица ноћи, Смрдљивац, а и Таштина столица, посебна атракција стара 40 година.

Неки су јестиви, неки се и попију као главни састојак текиле, поједини се сматрају лековитим, па су зато постали угрожена врста.

Кактуси су захвални - лети траже само једно заливање месечно, зими им не треба ни вода ни светлост, а за раст је довољно 20 одсто земље помешано са песком и шљунком. Међутим,  најважнији састојак је – стрпљење.

„Стрпљење. За одгајање кактуса потребно је време јер полако расту, а незахтевни су. Ако пожелите први цвет понекад се чека дуго на тај цвет“, истиче Лучка Липник.

А то чекање некад може да потраје и пола века.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи