Шири се „Засавица“, дом јединствених биљака и животиња

Специјални резерват природе „Засавица“ станиште је за јединствене врсте животиња и биљака. Као природно добро од изузетног значаја од 1997. године је под заштитом државе. Да би се очувао природни водоток као основни еколшки фактор, Влада Србије донела је одлуку да се се површна која је под заштитом повећа са 1.800 на око 3.500 хектара.

На пашњаку од три стотине хектара, у крдима је око 1.000 грла крупне стоке. Аутохтоне расе животиња, у Специјалном резервату природе „Засавица“ узгајају се на традиционалан начин.

„То су старе аутохтоне расе, ти генетички ресурси које 'Засавица' чува. Наша специфичност је то што ми имамо овај пашњак, и он је у склопу самог резервата и што се на овом пашњаку слободно крећу, магарци, коњи, подолци, свиње мангулице“, каже Слађан Папић, заменик управника „Засавице“.

У заштићеном подручју налази се друга по величини фарма магараца у Европи. Од само неколико парова, сада их је више од 250.

„Ми овде правимо јединствен сир у свету, а то је сир од магарећег млека, и најскупљи сир на свету, он кошта 1.000 евра килограм, због тога што је 40 евра литра млека, а 25 литара млека је потребно за килограм сира“, објашњава Папић.

У биљном свету, више је од 600 врста. И после 22 године од када је као природно добро под заштитом државе, екосистем се и даље истражује.

„То је, пре свега, биодивезитет који је невероватан. Ми до сада захваљујући нашем стручном сараднику који је један од најбољих истраживача на ширем подручју него што је Србија, успели да нађемо 150 врста фолоре и фауне за Србију. Тога има и на другим просторима Србије, али није нико истражио, није нико приказао“, истакао је Слободан Симић, управник резервата „Засавица“.

У „Засавици“ станује око 220 врста птица 

Природни резерват, који је географски у Мачви, а административно у Срему, станиште је и за бројне врсте птица.

„Имамо отворену воду, имамо разноврсну барску вегетацију и у складу са тиме различите птице водених станишта, које насељују, како током сеобе, тако и током гнезђења. Сад коначно, поново да имамо колонију чапљи овде у Саџаку која је разновсна и надамо се да ће она бити што јача из године у годину. До сада смо овде забележили 220 врста птица“, наводи Марко Шћиван из Друштва за заштиту животиња.

„Засавица“ је подједнако привлачна истраживачима природе и туристима. Највише је једнодневних излета. Овде године, очекују око 40.000 посета.

„Сваке године долазим овде, да видимо животиње и природу. Фино нам је овде“, каже Драго Жуњац из Словеније

„Предивно је зато што је природно, нема комерцијалну намену, него да животиње расту не на профит бази него природно, као што је било некада“, сматра Милета Бојевић из Новог Сада.

Нетакнута природа дом је и за даброве који су пре више од деценије враћени у Србију. У „Засавици“ живи 15 породица ове угрожене врсте, а бројне јединке настаниле су се у околним рекама и каналима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи