Како исхраном утицати на климатске промене

Преоријентисање на биљну исхрану могло би да помогне у борби против климатских промена, порука је више од стотину научника окупљених у Женеви, на панелу Уједињених нација посвећеном том проблему. Широка употреба меса и млечних производа животињског порекла, тврде: подстиче глобално загревање.

Лице земље је људско лице, а оно у овом тренутку показује знаке болести. Зато апел научника није експлицитан позив да постанемо вегани или вегетаријанци, али јесте упозорење на озбиљне последице начина живота развијеног света.

На Западу се једе превише меса, кажу, док је у земљама Трећег света неухрањено скоро милијарду људи. Половина живи у пустињским подручјима.

„Да би се обновиле шуме и други природни екосистеми потребно је да променимо систем исхране. Да радикално смањимо употребу меса и млечних производа животињског порекла. Тада би било потребно мање земље да се нахрани шира популација“, наглашава климатолог др Рехес Тирадо из организације „Гринпис“.

Људи утичу на 70 одсто незалеђеног копна, а четвртина тог тла је оштећена. Глобалном загревању доприноси узгајање стоке јер се током прераде ослобађа метан и крче се шуме ради испаше.

„Начин на који производимо храну и оно што једемо утиче на губитак природних екосистема и смањење биоразноликости. Оштећена земља не може да апсорбује угљен-диоксид и то изазива климатске промене“, истиче климатолог Валери Масон Делмот, председавајућа Међувладиног панела о климатским променама.

Агрокултурни и шумарски сектор одговорни су за четвртину емисије штетних гасова. Екстремне временске прилике утичу на приносе и сточни фонд. Једно од решења је рециклажа хранљивог отпада, будући да се годишње баци око 30 одсто светске хране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи