После 30 година научници успели да идентификују фосилне остатке нове врсте диносауруса

Фосил који се деценијама налазио у архивама Универзитета у Витватерсранду код Јоханесбурга и за који се сматрало да припада најчешћој врсти диносауруса у Јужној Африци, после детаљне анализе је класификован као потпуно нова врста диносауруса за коју се није знало да је настањивала ово подручје.

На фарми у провинцији Фри стејт у Јужној Африци још 1978. године је откривена фосилизирана лобања и делови скелета диносауруса. Палеонтолози су веровали да фосилизирани остаци припадају члану Massospondilus carinatus, врсте дугог врата која се често појављује у геолошким формацијама Африке и периода ране јуре.

Фосил је био архивиран у колекцији Универзитета у Витватерсранду у Јоханесбургу, где је био смештен последњих 30 година. Међутим, од самог почетка било је јасно да нешто није у реду с овим узорком.

Лобања је, с једне стране, била мање обла него код масоспондилуса, што је навело неке истраживаче да претпоставе да је била изобличена током процеса фосилизације. Осим тога, била је и мања но код одраслих масоспондилуса који су достизали дужину од око шест метара, па су научници донели закључак да је у питању лобања младунчета.

Поновна анализа довела је до потпуно нових открића и закључака. Фосил, према студији објављеној у часопису Peer J, не припада врсти масоспондилуса, већ сасвим новој врсти која се до сада „скривала“ од очију палеонтолога.

Водећа ауторка студије, Кимберли Шапел, истраживач у Природњачком музеју, каже да су имали среће да поседују комплетну збирку фосила масоспондилуса различитог узраста те су могли да изврше детаљну упоредну анализу.

Лобања која је лежала у архивама 30 година никако се није уклапала у обрасце раста који су забележени на узорцима масоспондилуса, што је истраживаче навело да одбаце дотадашњу хипотезу да се ради о младунчету.

Тим је закључио да је претходно недокументована врста, коју су назвали Нгвеву интлоко, што на једном од званичних језика у Јужној Африци, значи „сива лобања“ био двоножно створење дугог врата и широке главе. Био је биљојед, али је вероватно јео и мање животиње када је имао прилике. Узорак наговештава да је диносаурус био око четири метра дуг и тежак до 660 килограма. Према ауторима студије, овај примерак је вероватно био стар око десет година.

Значај ове студије је пре свега у томе што баца ново светло на разумевање овог периода у развоју земље. До сада се веровало да је масоспондилус једина сауроподоморфна врста која је настањивала јужну Африку. Међутим, ова истраживања показују да је ово подручје настањивало шест или седам сауроподоморфних диносауруса, као и различити диносауруси из других, мање уобичајених група.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи