Московљани у паници, центар града окупирали наранџасти љигавци

Центар Москве нападају необични мекушци. Тверска улица је буквално преплављена џиновским пужевима голаћима који се размножавају незадрживим темпом.

Екипа руске државне телевизије Росија 1 забележила је панику насталу у једној од централних московских улица због инвазије необичних наранџастих придошлица које су се, као у неком хорор филму, размилеле по дворишту.

И друштвене мреже су ових дана преплављене фотографијама ових необичних створења која никада раније нису виђена у двориштима руске престонице. Зоолози су утврдили да је у питању Лузитански пуж голаћ једна од несумњиво најштетнија врста голаћа у Европи, и један од најштетнијих пужева у целом свету.

Пореклом је са Пиринејског полуострва и југа Француске. Први пут је описан 1868. године у Португалији, а потом је пронађен у Шпанији и Француској. Половином прошлог века ова врста поприма инвазиван карактер и почиње да се шири по Европи и свету. Прво је продрла у Швајцарску 1955. године, а потом се њено ширење наставило забрињавајућом брзином.

Зоолог Иља Гомиранов наглашава да ова врста животиња нема природне непријатеље у Москви. Према томе може да се развија прилично интензивно. Захваљујући способности да живи у веома различитим климатским условима и стаништима, као и томе што је сваштојед, Лузитански пуж голаћ је за кратко време настанио сва климатска подручја у Европи, од Mедитерана на југу до Скандинавије на северу, и свугде формира веома густе популације.

Како наводе локални становници, врло су прождрљиви и могу да поједу зеленило у башти за само један дан. Познато је да ова врста пужева биљну исхрану допуњује једући различите органске отпатке, хартију и картон, ларве инсеката, па чак и друге врсте пужева. Лузитански голаћ лако савлада бројне домаће врсте пужева са кућицом, укључујући и виноградарског, а канибализам унутар популације се јавља при већим нагомилавањима голаћа.

Лузитански голаћи могу да се креће по асфалту, пењу на зидове кућа, завлаче у контејнере и различита друга места, где се други голаћи уобичајено не налазе. Спада у најкрупније пужеве, са дужином истегнутог тела од седам до 15 центиметара, и тежином од три до 27 грама.

Међутим, највећа забринутост код Московљана завладала је због гласина да ови незвани гости луче веома отровну слуз од које је преминуо један човек. У науци је познато да Лузитански голаћи луче обилну слуз која доводи до загађења и убрзаног труљења биљака у пољу или у транспорту.

„Највише страхујемо за децу. Јер кад виде великог наранџастог пужа радо га узимају у руке, али је врло опасно ако руке ставе у уста. Обавезно се морају прати руке уколико се дође у контакт са њима. У сваком случају, биће урађена детаљна лабораторијска анализа како би се утврдио степен заражености“, наглашава Елмурод Расулмухамедов, управник Сверуског друштва за очување природе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи