Читај ми!

Астрономи нашли „будућу Земљу" – како ће наш свет изгледати за осам милијарди година

Стеновита планета, отприлике двоструко већа од Земље, понудила је астрономима увид у могући сценарио будућности наше планете.

Астрономи нашли „будућу Земљу" – како ће наш свет изгледати за осам милијарди година Астрономи нашли „будућу Земљу" – како ће наш свет изгледати за осам милијарди година

Астрономи су открили далеку планету која им је понудила редак увид у то како би наша планета могла изгледати за осам милијарди година. Планета, названа KMT-2020-BLG-0414 и удаљена 4.000 светлосних година од Земље, је стеновити свет који кружи око белог патуљка. Очекује се да ће се наше Сунце трансформисати у белог патуљка за пет милијарди година.

Пре тога, међутим, Сунце ће прво прерасти у црвеног гиганта, који ће прогутати Меркур, Венеру, а можда и Земљу и Марс. Ако наша планета буде поштеђена, на крају би могла да личи на ову стеновиту формацију која је побудила пажњу научника.

Истраживачи су описали тај далеки, будући, потенцијални свет у часопису Nature Astronomy.

„Тренутно немамо консензус о томе да ли би Земља могла да избегне да је захвати црвени џиновски Сунца за шест милијарди година“, рекао је главни аутор студије Кеминг Ђанг, астроном са Универзитета Калифорније у Сан Дијегу.

У сваком случају, планета Земља ће бити настањива само још око милијарду година, када би требало да почне испаравање океана.

Већи део живота звезде горе стварањем водоника у хелијум. Када дође до огромног повећања излазне енергије, звезде постају више стотина или више хиљада пута веће, у односу на своју првобитну величину. Зато „гутају“ све оближње планете док се претварају у црвене дивове.

Уочавање планете кроз „гравитационо сочиво"

Удаљену планету астрономи су први пут приметили 2020. године. Како гравитација искривљује простор, систем је изобличио светлост далеке звезде, делујући као „гравитационо сочиво“ и постала је видљива.

Када су мало боље „завирили“, уочили су планету која је двоструко већа од Земље и кружи око свог белог патуљка на удаљености од једног до два пута више од Земљине удаљености од Сунца. Систем такође садржи и смеђи патуљак – око 17 пута већу од Јупитера.

Оно што ће човечанство постати далеко у будућности – ствар је најразличитијих спекулација.

Научници не знају да ли свет може да преживи фазу црвеног џина или да ли би људи уопште могли да спрече загревање због којег ће прокључати океани у наредних милијарду година.

Међутим, Ђанг је спекулисао да би људи једног дана могли да се преселе на сателите који круже око Јупитера, односно Сатурна.

„Како Сунце постаје црвени џин, зона погодна за становање ће се померити око Јупитерове и Сатурнове орбите, а многи од њихових сателита ће постати налик планетама са океанима“, рекао је Ђанг и додао: „Мислим да би у том случају човечанство могло да мигрира на таква места“.

субота, 28. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи