Читај ми!

Припремни прегледи кључни за успешно ласерско скидање диоптрије

Људи који носе наочаре или контактна сочива често желе да се ослободе ових помагала и да на свет погледају својим очима. Процедура ласерског уклањања диоптрије данас је релативно доступна, а проценат успешности је, на светском нивоу, изнад 98 одсто.

Прва ласерска интервенција скидања диоптрије урађена је 1990. године. Од тада се много радило на усавршавању различитих нових метода, па процедура ласерског уклањања диоптрије данас представља поуздан начин решавања овог проблема.

Сама процедура је врло једноставна, крајње безболна и комфорна за пацијента. Подразумева прављење једног малог поклопца на рожњачи коју онда касније ремоделира ласер, односно бруси диоптрију, враћање тог поклопца и пацијент је већ за 10 минута потпуно у форми“, објашњава др Весна Церовић, специјалиста офталмологије и офталмохирург.

Сама операција траје веома кратко, око две секунде по једној диоптрији. Дакле, код оних који скидају пет диоптрија интервенција ће трајати 10 секунди.

Ласерско уклањање диоптрије применљиво је на случајеве кратковидости, а ласерски се може третирати само око које је здраво.

Када говоримо о ласерском скидању диоптрије, онда се препоручује пацијентима до 40, евентуално 45. године, јер пацијенти након те границе већ добијају диоптрију за близину. Дакле, ласерска корекција диоптрије подразумева скидање диоптрије за даљину. Близина се не може на тај начин скинути, али ту постоји друга метода, тако да и пацијенти који имају преко 40 година могу такође да се ослободе диоптрије“, поручује др Церовић.

Да би се операција правилно испланирала, врло је важно урадити темељан преоперативни офталмолошки преглед. Преоперативни преглед подразумева комплетан офталмолошки преглед, утврђивање диоптрије, која мора бити стабилна најмање годину дана, мерење сувоће ока, односно количине суза и анализе самог ока, односно снимања рожњаче. Ако диоптрија пре саме операције има тенденцију промене, онда ће се мењати и након операције. Сви ти подаци су јако битни и сам преглед који је врло детаљан нам је основни показатељ тога да ли можемо да радимо или не“, истакла је др Церовић.

У случајевима да се деси заостала диоптрија или да се диоптрија врати, процедура се може поновити.

Након интервенције пацијенти се већ после неколико дана враћају свакодневном животу, уз препоруку да се првих месец дана чувају инфекције и теже физичке активности.

среда, 28. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару