Читај ми!

"Дивне људе имате", каже француски авантуриста на путу кроз Србију

Један храбри Француз, Жан Ноел, већ 365 дана путује бициклом по Европи. Обишао је 12 земаља и прешао 17 хиљада километара локалних путева. Други пут је у Србији, а наш репортер зауставио га је у Јагодини.

Жан Ноел по професији заваривач у Француској је авантуриста, млади човек који воли да упознаје људе и нова места. Каже да му је путовање аутомобилом пребрзо, пешице је преспоро и да је бицикл права мера и добар компромис. Дневно прелази по 50, 60 км и када се умори крај пута спреми храну, постави шатор и преспава. И никада није имао ни један проблем.

"Идеја је да срећем и упознајем људе, да видим и откријем ствари које обично не бисте очекивали, на пример да сретнем новинара као вас сада. Такође да будем ван зоне сопственог конфора, без струје, без туша, без интернета. То је мој пут“, каже бициклиста Жан Ноел.

Србија му се изузетно допала и ту је, каже, стекао много пријатеља. Одушевљен је природом, али пре свега људима јер га често на путу зауставе, дају му храну и пиће, чак му уступе своје двориште или дом за преноћиште.

Имам веома лепе утиске о Србији, упознао сам пуно људи, многи су ми нудили ракију да пробам и стварно је добра, чак и у осам ујутру што је био изазов за мене. Овде су сви пријатељски настројени, нисам имао ни један проблем. Дивне људе имате“, истиче Жан.

Први бицикл је сломио у Мађарској, купио други и на њему стане је све што му треба. Прибор за кување, вода за туширање, шатор и вреће за спавање, чак и соларни панел за пуњење телефона који углавном користи за навигацију. Друштвене мреже га не занимају, воли директан контакт и редовно води дневник путовања и илуструје га фотографијама.

 

 

 

понедељак, 02. септембар 2024.
29° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару